Alles wat was

Hoe ga je om met afscheid?

Stine Jensen is met dit boek niet aan haar proefstuk toe. Na eerdere filosofische boeken voor kinderen en een boek over gevoelens buigt ze zich in dit boek over afscheid en hoe je daarmee omgaat. Het thema afscheid wordt ruim bekeken: afscheid nemen van je vertrouwde huis of school, van een huisdier of een dierbare, van wat voorbij is of van spullen. Weetjes zoals de fases van een rouwproces en hoe in verschillende culturen omgegaan wordt met rouw, worden afgewisseld met vragen en opdrachten voor de lezer, getuigenissen van kinderen en tips die je helpen bij afscheid nemen.

Afscheid hoort bij het leven. Niet elk afscheid is hetzelfde. Nadenken over afscheid is goed en dit boek helpt je daarbij. Nadenken over afscheid nemen van spullen of van een fase in je leven, is van een andere orde dan afscheid moeten nemen van een ouder of een andere dierbare. Beide onderwerpen komen aan bod, zonder sentimenteel of belerend te worden. Net dat is de sterkte van dit boek. Het doet je nadenken over afscheid, zonder voor te schrijven wat goed of niet goed is. De ervaringen en vragen van kinderen in het boek tonen aan dat er verschillende manieren bestaan en dat de ene niet beter is dan de andere.

De illustraties van Marijke Klompmaker passen goed bij de tedere sfeer van het boek. De vormgeving doet eerder aan een magazine denken dan aan boek, en ook dat is een meerwaarde. Dit boek hoort immers niet in een boekenkast, weggestopt tussen andere boeken. Dit boek verdient een plek op de salontafel waar het regelmatig vastgepakt kan worden, je aan het denken zet en een gesprek uitlokt over dit boeiende thema.