Alles wat was

Afscheid van Ooievaar

Het is vandaag een speciale dag in dit dierenboek! Ooievaar komt terug van haar lange trektocht en dat moet gevierd worden. Vol ongeduld staan alle dieren haar op te wachten en kijken ze reikhalzend uit naar haar ervaringen. Normaal gezien vertelt Ooievaar honderduit over wat ze heeft meegemaakt, maar nu komt ze uitgeput aan en valt meteen in slaap. Daarom besluiten uil, muis, zwijn en gans zelf een poging te ondernemen en verhalen te vertellen. Ze merken al snel dat niemand het zo goed kan zoals Ooievaar. Door de grote uitputting sterft Ooievaar diezelfde dag. Samen nemen ze afscheid.

Dit boekje vertelt op een eenvoudige manier hoe het is om afscheid te nemen van vrienden. Het verhaal is aandoenlijk geschreven en stelt verdriet en vriendschap centraal. Zowel het moment wanneer Ooievaar sterft als het moment waarop de dieren samen herinneringen ophalen, grijpt je als lezer naar de keel. In tegenstelling tot het sterke verhaal, is de schrijfstijl ontgoochelend. De zinnen en tekstblokken zijn vaak te lang en overbodig. De dialogen zijn geschreven in prozavorm en zorgen ervoor dat de tekst soms archaïsch aanvoelt.

De illustraties stellen de dieren centraal. Jammer genoeg bevatten de dieren weinig gezichtsuitdrukkingen, waardoor het verhaal niet geloofwaardig overkomt. De illustraties zijn soms wazig en de opmaak is eentonig. Hoewel het verhaal van het boek ijzersterk is, kunnen de schrijfstijl en illustraties niet erg bekoren.