Als een vossenstaart op een landkaart

Dierenverhalen

Riet Wille ken je misschien als schrijfster van kinderpoëzie of boeken voor beginnende en moeilijke lezers. Onlangs schreef ze ook Van Leeuw tot Leeuwerik met fabels van Aesopus. Tijdens haar zoektocht naar fabels voor die bundel, ontdekte ze ook een schat aan dierenfabels uit de hele wereld. De mooiste bewaarde ze en zette ze op rijm voor haar nieuwe bundel Als een vossenstaart op een landkaart. Dierenverhalen. De fabels werden gecombineerd met de prachtige illustraties van Sassafras De Bruyn. Samen maakten ze een stevige bundel van 135 bladzijden. De Bruyn ken je mogelijk als illustratrice voor het Gentse Kinder- en Jeugdtheater KOPERGIETERY of van De mooiste herinnering van Iedereen Beroemd op Eén. Daarnaast illustreerde ze ook al veel kinderboeken zoals Het geheime boek van Sinterklaas.

In deze bundel voorziet de Bruyn elke fabel van minstens één paginavullende illustratie, aangevuld door kleinere illustraties om de tekst verder te ondersteunen. Daardoor beslaat elke fabel maximaal zes pagina’s. De rijm is goed, en zeker tijdens het voorlezen bevat het een aangename cadans. Wille slaagt erin om de rijm niet geforceerd te laten klinken. De gruwelijkheid van de fabels werd niet weggewerkt, maar ook niet uitbundig tentoongespreid. Onder andere daardoor is het voor erg jonge luisteraars net iets minder geschikt. Ook de taal is niet altijd eenvoudig, en samen met de lengte van sommige teksten is het boek eerder geschikt voor iets oudere lezers of luisteraars. De illustraties zijn prachtig en geven een mooie kijk op de droomwereld waarin de fabels zich afspelen.

Iets wat opvalt na het lezen, is dat de vos in bijna alle culturen als een sluw dier wordt gezien. Zowel in Turkije, Zweden, India, Tibet en Rusland wordt die zo geportretteerd in de fabels. Een mooie samenwerking waar een fijn voorleesboek het resultaat van is. Leuk om nieuwe fabels te leren kennen, en om sommige die ik al kende nog eens te herlezen. Dus gun jezelf gerust een korte rondreis startend in Zweden, via Lapland en China om uit te komen in Rusland.