Als er 100 mensen op de wereld waren

Stel je voor dat de wereldbevolking wordt teruggebracht naar 100 mensen op de wereld. Waarin zouden deze mensen dan verschillen? Of waarin zouden ze gelijkend zijn? Daar geeft dit cijferboek – gebaseerd op een heleboel statistische gegevens – een zicht op.

Een aantal dingen waar je meer inzicht in krijgt is hoeveel mensen er kunnen lezen en schrijven op onze planeet. Hoe de verdeling zit van oog- en haarkleur. En hoeveel mensen welke talen spreken. Het boek geeft op die manier onderwerpen aan om over in gesprek te gaan. Het laat je zelfs als volwassene nog verbaasd zijn over een aantal cijfers.

Per dubbele pagina wordt één element uitgelicht. De illustraties zijn bladvullend, en de tekst geeft heel beknopt wat extra informatie. Twee bedenkingen zijn als eerste, dat de statistische gegevens maar tijdelijk exact kloppen. Maar voor de grote besluiten die worden genomen, maakt dat weinig uit. Ten tweede is dat de informatie die je krijgt best beperkt is, waardoor het niet altijd helemaal duidelijk is hoe je bepaalde dingen moet interpreteren.

Een boek dat je aan het denken zet en je laat praten over dingen waar je eerder misschien nog niet zoveel bij stil stond.