Amos Muis mist de bus

Het koppel Philip C. Stead en Erin E. Stead zijn allebei schrijver en illustrator. Het moet gezegd: wat een topcombinatie! Philip zorgde voor de tekst en Erin voor de illustraties van Amos Muis mist de bus. Amos Muis is geen onbekende. We leerden de dierentuinhouder al kennen in Amos Muis blijft een dagje thuis.

In dit deel wilt Amos zijn vrienden verrassen met een dagje uit. Helaas mist hij de bus omdat hij even indommelde. Het verrassingsdagje dreigt daardoor in het water te vallen. Veel later dan gepland –en te voet– komt Amos aan in de dierentuin. Hij gaat langs bij al zijn dieren en vertelt hen het hele “gemiste bus-verhaal”. De dieren hebben met hem te doen, zeker als ze hem slapend op een bankje vinden. Doodmoe is hij van al het werken! Het teken voor hen om hun verzorger in de watten te leggen. De dieren laten hem uitslapen en doen alle klusjes in Amos' plaats. Zo is er onverwacht toch terug tijd voor een uitje. Deze keer missen ze de bus niet.

Een eenvoudig en warm verhaal dat zowel in tekst als tekeningen verteld wordt. Erin zorgde voor zeer gedetailleerde, levensechte, warme, expressieve illustraties in grijs, wit en zachte kleuren waar je naar kan blijven kijken.  Stuk voor stuk pareltjes die allemaal een kadertje verdienen. Extra origineel is dat sommige illustraties in de twee boekjes gebruikt worden, al zijn ze dan een tikkeltje aangepast. Heel leuk, die herkenning!

Heerlijk hoe de rust van dit boek afstraalt. Je voelt zowaar de traagheid van de schildpad die op zoek gaat naar de pet van Amos. Sterk werk.

Ik ben absoluut fan van dit prentenboek. Zalig, die rust en eenvoud in onze hectische, drukke samenleving.