Anders, beter
Lisa Van Campenhout won met haar debuutboek in Nederland de debuutprijs van 2021. Haar eerste boek Bijna echt las ik nog niet, maar na het lezen van Anders, beter lijkt me die prijs zeer terecht. Vanaf het eerste hoofdstuk stapte ik mee in deze onderhoudende young adult.
Maja maakte het voor zichzelf onmogelijk op school na een zware vechtpartij. Hoe de vork juist in de steel zit, kom je met mondjesmaat te weten doorheen het verhaal. Ondanks het feit dat je als lezer beseft dat Maja duidelijk over de schreef is gegaan en niet direct een doetje is, sluit je haar al snel in je hart. Het is ook door haar ogen dat het hele verhaal verteld wordt. Omdat Maja niet meer op school kan blijven, gaat ze bij haar tante, oom en nicht wonen in Amsterdam. Daar hoopt ze een nieuwe start te kunnen maken in een nieuwe school en een nieuwe omgeving. Aanvankelijk ziet ze alles rooskleurig in omdat ze ernaar uitkijkt om met haar nicht, Regina, op te trekken. Maja kijkt enorm naar haar op. Ze is immers alles wat ze zelf niet is. Algauw wordt duidelijk dat de band die ze op afstand hadden veel beter was dan in de nieuwe situatie. Regina verbergt iets, maar wat? Meer nog, ze beticht Maja meermaals van dingen die ze zelf mispeuterd heeft. Maja leert nieuwe vrienden kennen en beetje bij beetje pluizen ze uit waar Regina mee bezig is.
'Niets is wat het lijkt' lijkt de rode draad te zijn doorheen het verhaal. Spanningsbogen en plotwendingen wisselen elkaar goed af en zijn prima gedoseerd. De verhaallijn blijft makkelijk te volgen en is niet te voorspelbaar. Ik bleef geboeid, en wilde steeds verder blijven lezen. Op het slot na, vond ik het ook allemaal realistisch voorgesteld. Plots ging alles heel snel waardoor de geloofwaardigheid voor mij wegebde.
Van Campenhout gebruikt een vrij eenvoudige taal en een luchtige schrijfstijl in een eerder stoer verhaal. Vanaf een jaar of 13 kan je deze young adult zeker lezen.