Anton en de Spin

Over het leven van Anton Fokker (1890-1939) die zijn eigen vliegtuig bouwde

Dit is een non-fictieboekje over Anthony Fokker voor startende lezertjes (M4). De namen worden wegens het leesniveau wat makkelijker gemaakt, maar blijven zeer herkenbaar. Anthony wordt bv. Anton. Het was vast geen makkelijke opgave om deze vliegenier in eenvoudige zinnen voor te stellen. Toch is dit heel goed gelukt. Houd wel in het achterhoofd dat deze reeks Nederlands is. Er wordt over “onze” eerste vliegenier gesproken, maar het is dus wel degelijk een Nederlander.
De kleine Anton is gefascineerd door treintjes en bouwt ze om tot stoomtrein en later tot elektrische treinen. Op school school zit hij altijd te tekenen en te ontwerpen: een kano, een vliegtuig... Anton gaat in Duitsland studeren en vindt daar een vliegschool, waar ze ook zelf vliegtuigen bouwen. Hij plaatst een soort roer op de staart om zo te kunnen draaien tijdens het vliegen. Hij noemt zijn vliegtuig “de Spin”. Anton verbetert zijn ontwerp voortdurend. Antons ouders sponsoren hem wanneer hij een vliegtuigfabriek wil opstarten. De “Fokker”- vliegtuigen zijn geboren. De link met Schiphol wordt tot slot ook nog gemaakt. Leuk om weten is ook dat zijn vliegtuig nog steeds te bezichtigen is in een museum in Lelystad.
Leren lezen en tegelijk op een eenvoudige manier iets bijleren: een geslaagde combinatie! Deze reeks is een aanrader voor nieuwsgierige en leergierige kinderen.