Apedruk

Luna is een kleine baviaan. Ze heeft geen broers of zussen, maar wel negen tantes en drieëntwintig nichtjes en neefjes. Te veel volgens haar, want dit is veel te druk. Ze ontvlucht de drukte en rent weg, op zoek naar rust. Ineens is Luna helemaal alleen. Ze ontmoet een hagedis die heel druk bezig is met niets doen. Luna vraagt zich af hoe je dat doet. Samen sluiten ze de ogen. Ze voelen de zon op hun huid, luisteren naar de bladeren die ritselen en denken aan niets … Zo zitten ze een hele tijd samen. Wanneer ze de ogen terug openen, is het donker. Ineens mist Luna haar familie. Ze rent naar huis en vertelt over haar avontuur. Wanneer ze in slaap valt met haar drukke familie rond haar, vindt ze dit een fijn gevoel. En als het te druk wordt, kan ze altijd terug naar de hagedis.

In dit originele prentenboek passen de tekst en de illustraties mooi bij elkaar. Ze sluiten aan bij het thema van het boek. De kleurtinten van de illustraties zijn vooral zacht bruin, beige en roze. Ze stralen rust uit. De illustraties zijn afwisselend gedetailleerd (Luna alleen) en globaal (de volledige apenfamilie). De uitdrukkingen op de gezichten van de apen zijn heel expressief. De fantasie van het kleine aapje is grappig. Luna overdrijft, zoals alle kinderen zouden doen wanneer ze bang zijn geweest. Luna vertelt over de grote hagedis die ze ontmoette, terwijl het een klein diertje was. Alle apen vinden Luna enorm dapper. Niemand is boos omdat ze wegrende. 

Achteraan in het boek vind je een noot van de auteur. Hierin staat dat mantelbavianen in grote families samenleven. Ze voeden samen hun baby's op. Dit zorgt voor een drukke omgeving.

Een boek dat kan gebruikt worden voor gevoelige kinderen die af en toe nood hebben aan rust.