Apollo

Jarne is op sneeuwklassen als er in België een ingrijpende gebeurtenis plaatsvindt. Een fascistische partij, PNO, heeft de macht in België overgenomen. Dat dit zijn leven drastisch zal veranderen begint Jarne vooral te beseffen wanneer ze vroeger dan verwacht hun thuisland terug binnenrijden. Aan de grens worden ze op een onvriendelijke manier gecontroleerd en overal zien ze vreemde vlaggen wapperen. Thuisgekomen voelt Jarne aan de houding van zijn ouders dat de situatie ook op hen een grote indruk nalaat. Jarne heeft twee mama’s die ieder op een andere manier reageren, maar dat er iets mis is, is wel duidelijk. En elke dag gaat het van kwaad tot erger.

Dit is het eerste deel van een verhaal waarin het gevaar van extreem denken wordt uitvergroot. Vermits het een young adults boek is, zit er de nodige spanning in en veel verhaalwendingen. Toch is het spijtig dat er al in dit eerste deel zo ver wordt gegaan. Mensen verdwijnen, worden gedeporteerd. Iedereen die niet in het gelid stapt, zal hiervoor zware gevolgen dragen. Het is een vrij dik boek en er gebeurt heel veel. Doordat je zo overladen wordt, denk je af en toe: ‘Dat is wel erg overdreven’. Jarne wordt ook constant bedreigd. Elke keer opnieuw moet hij vluchten. De weinige rebellen worden al snel de mond gesnoerd. België wordt volledig afgesloten van de rest van de wereld. Een ondergronds netwerk probeert wanhopig op te komen voor de onderdrukten. Het is niet ondenkbaar. Maar wel jammer dat het niet geleidelijk wordt opgebouwd. Het is vermoeiend om bij te houden welke wendingen het neemt. Vooral als je weet dat er nog een vervolg komt. Misschien had dit beter bij één deel gebleven? Dat zal deel twee moeten uitmaken. Ergens vind ik het wel knap geschreven. Het is helemaal niet ondenkbaar wat er allemaal gebeurt. Verwijzingen naar de WOII zijn alomtegenwoordig. En we weten allemaal dat sommige praktijken die nu bij ons ondenkbaar zijn, in andere landen realiteit is.

Het verhaal is me niet helemaal bijgebleven, maar adolescenten die van spanning houden zullen hier wel van kunnen genieten.