Atlas Obscura
voor de jonge ontdekkingsreiziger
Als tienjarige kreeg Dylan Thuras maar geen genoeg van een boek over de wereldwonderen. Vooral de Hangende tempel in Datong, China tartte zijn verbeelding. Dit gevoel bleef hangen voor de rest van zijn leven en vormt het hart van 'Atlas Obscura' (het boek, de website). Hij is dan ook zeer blij dat hij, als opvolging van zijn eerste boek, nu ook de versie voor de jonge ontdekkingsreiziger kan uitbrengen. Een boek voor elk kind dat houdt van avontuur, de wereld ontdekken, of gewoon dagdromen over alles wat zich daarbuiten bevindt.
Voor de kinderversie van zijn atlas selecteerde Thuras honderd locaties. Dit kunnen ongelooflijke natuurfenomenen zijn, zoals een grot vol schitterende kristallen in Mexico, maar ook door de mens gemaakte constructies zoals de Keshwa Chaca touwbrug in Peru. We slaan het boek open en vinden een blanco kaart. De wereld ligt aan jouw voeten! Klaar om door jou ontdekt te worden! Maar eerst wil Thuras je erop wijzen dat de wereld rondom jou ook al geweldig is! Je vindt immers overal verrassingen. Als jonge lezer word je vanaf het begin persoonlijk aangesproken. Je krijgt een inpaklijst met handige items die niet mogen ontbreken in je rugzak. De iets minder voor de hand liggende, zoals een geigerteller of een satelliettelefoon, zien we even door de vingers. Op het avonturenschema kan je je reis uitstippelen. Waar te beginnen? De reisroute (die je ook achteraan terug kan vinden) is misschien niet meteen de meest logische. Deze wordt namelijk bepaald door de overeenkomst die twee plekken met elkaar hebben, niet door de geografische ligging ervan. Zo reis je van het Duivelszwembad aan de watervallen van Livingstone in Zambia, naar de Bloedwaterval in Antarctica. Eenmaal aangekomen krijg je een korte uitleg over de locatie, de ligging aan de hand van een wereldkaart en de lengte- en breedtegraden. Zo wordt het duidelijk in welk land je je bevindt. De juiste locatie in het land zelf staat bovendien nog eens aangegeven met een stip. De tweede helft van de dubbelpagina gaat dan weer over een andere bezienswaardigheid in datzelfde land. Rechts onderaan wordt je volgende bestemming kort vermeld, samen met een handige tip of een interessant weetje. Op het einde van je reis heb je 47 landen bezocht! Uiteraard zijn de meeste van die bestemmingen onbereikbaar voor de jonge lezers voor wie deze atlas bedoeld is. Maar het zal de avontuurlijke ziel onder hen zeker aanzetten tot dromen en plannen. Hou je van een bepaald genre reizen, dan kan je achteraan gaan kijken. Hier kan je je reis plannen aan de hand van twaalf categorieën bv. pieken en dalen, wilde wonderen, schuilplaatsen voor superschurken. Je vindt er ook een overzicht van de verschillende manieren om te reizen gerangschikt van snel naar traag én handige tips om je eigen ontdekkingsreis te plannen. Deze hoeft niet te gaan om het beklimmen van de hoogste berg, het onderzoeken van de diepste grot of het bezoeken van zoveel mogelijk landen. Ontdekken draait vooral om de manier waarop jij de wereld bekijkt, ook dicht bij huis. Belangrijke boodschap van de schrijver is dat je respect toont voor de culturen en beesten die je tegenkomt tijdens je reizen. Wees voorzichtig, vriendelijk, nieuwsgierig en klaar om te leren. Hoe meer we over elkaar ontdekken, des te beter dat voor iedereen is!
De korte teksten worden telkens gedrukt over de paginagrote illustraties door Joy Ang. Deze digitale tekeningen konden mij echter niet overtuigen. Ze zijn mooi en kleurrijk, geven duidelijk weer waar de locatie precies om draait, maar zijn naar mijn gevoel 'te vlak'. Maar laat deze mening je vooral niet tegenhouden om deze leuke reisgids aan te schaffen! Het blijft een mooie inspiratiebron voor zowel jonge als (iets) oudere ontdekkingsreizigers.