Backpack

Als backpacken in je ergste nachtmerrie verandert

Marlies Slegers is een Nederlandse veelschrijver, onder andere bekend van de reeks rond ‘Liv’ en enkele young adults waaronder ‘Verdrinken’. Deze laatste titel was ook een leestip van de Jonge Jury 2019.

Backpack start met een flashforward waar Joos (kort voor Josefien) een aardbeving meemaakt en geklemd komt te zitten. Daarna komt het echte begin van het verhaal – negen weken eerder – waarin Joos naar Schiphol vertrekt om te beginnen aan drie maanden solo backpacken in Indonesië. Het hoofdverhaal waarin Joos nieuwe vrienden maakt en geniet van het reizen, wordt steeds kort onderbroken door het vervolg op deze flashforwards.

Het verhaal is goed en geloofwaardig opgebouwd. De schrijfster gebruikt hiervoor korte hoofdstukken waarin het perspectief steeds wisselt. Hierdoor krijg je een beter zicht op de verschillende personages en hun beweegredenen. Het verhaal blijft de hele tijd spannend en door het gebruik van de flashforwards blijf je je afvragen wat er precies gebeurt.

Een groot thema in het boek is de nultolerantie die er in Indonesië bestaat tegen het bezit van en gebruik van drugs. Wanneer Joos hier toch mee in aanraking komt, weet ze even niet meer welke vrienden ze nu wel of niet kan vertrouwen.

Op het einde van het verhaal volgt er nog een “vier maanden later” waarmee het boek mooi wordt afgerond. Verder voegt de auteur er nog een aantal tips en een packlist voor backpackers bij. Ze verwijst ook nog naar de aardbeving van augustus 2018 op het eiland Lombok waarbij veel mensen overleden zijn.