Beer is op Vlinder

Beer is verliefd. Niet zomaar verliefd, maar helemaal holderdebolder tot over zijn oren! Op wie? Op die lieve Vlinder. Hij vindt haar zo mooi als een stukje uitgeknipte hemel. Maar het zomaar vertellen aan Vlinder, dat durft hij niet. Hij probeert het haar dan maar op een andere manier duidelijk te maken. Hij maakt prachtige tekeningen op de bomen, bouwt een torenhoog huis, breit een warme wollen trui ... maar Vlinder snapt er niets van. Ze vindt al die dingen die Beer doet maar raar. Beer wordt er wanhopig van, hij wordt er zelfs boos van! Als hij uit woede het prachtige huis in stukjes hakt en in brand steekt ziet Vlinder zijn verliefdheid in de rookwolken. En weet je wat? Vlinder vindt Beer zo mooi als pure chocolade! En geef nu toe ... wat past er beter bij elkaar dan een stukje uitgeknipte hemel en pure chocolade?

Annemarie van Haeringen zet de verliefdheid van Beer op prachtige wijze op papier. De klungelachtige pogingen die Beer doet om Vlinder te vertellen hoeveel hij van haar houdt, zijn vertederend. Als lezer hoop je mee met Beer dat ze het nu eindelijk zal snappen. Van Haeringen komt met korte zinnen to the point. Ze verwoordt op prachtig poëtische wijze de gevoelens van beer. Maar ook zonder woorden is het verhaal duidelijk. Je kleuter kan het zonder assistentie 'lezen'. De illustraties zijn eenvoudig en concentreren zich op de kern van het verhaal. Ze zijn gemaakt in de voor haar bekende stijl. Sobere illustraties van een verliefd rondhuppelende beer en een op zachte windvlagen rondzwevende Vlinder. Geen drukke achtergronden hier. De nadruk ligt op Beer en Vlinder. En op hun gevoelens voor elkaar. Zoals het hoort te zijn.

Een prachtig boek over de liefde. Eentje om te hebben. Om voor te lezen, zelf even bij weg te dromen of gewoon om op de kast te zetten om de mooie kaft te bewonderen. Annemarie van Haeringen werd in 2005 bekroond met het Gouden Penseel voor 'Beer is op Vlinder'. Ze is meervoudig winnares van deze prijs en de Zilveren Penseel. Ze illustreert bij haar eigen verhalen, maar ook bij die van andere auteurs zoals bv. voor Toon Telleghen (‘De tuin van de walvis’). Haar voorliefde gaat uit naar verhalen over dieren. Ze weet ze dan ook op een wondermooie manier te vatten op papier.