Bijzondere keus, meneer de reus

Wat een leuk en dynamisch prentenboek! Wanneer er na een rustige avond een reus aanklopt bij het restaurant, wordt al het personeel opgeroepen om te komen helpen. Maar is dit ook nodig? Onze gast blijkt wel een zeer bijzondere keuze te willen maken.

De dynamiek die zich in dit boek bevindt, laat zich al voelen in de schutbladen. Hier volgt een leuk gedichtje de lijn van de bergen die het landschap waarin het restaurant zich bevindt kenmerken. Het gedichtje zegt het al, er gaat iets bijzonders gebeuren.

Op de eerste pagina is alles nog rustig. Een heldere en mooi blauwe lucht met enkele sterren en een maan in, geven weer dat de avond valt. Rechts zien we het restaurant, boven op een berg. Tegelijk lezen we links hoe rustig het er vandaag was. Op de volgende dubbele pagina maken we kennis met de reus. We zien het bovenste gedeelte van zijn hoofd al opduiken bij het restaurant. Ook op de volgende dubbele pagina kan de reus helaas niet helemaal in het boek. Hier zien we hoe hij met zijn grote vingers de menukaart aanneemt van de geschrokken ober. Door een goed gebruik van schaduwen en de telefoondraad die kriskras loopt, zien we de chaos die achter de schermen van het restaurant ontstaat. Onder het spiedend oog van de reus (dat je nog net door het raam kan zien) belt de kok zo snel hij kan om hulp. Op allerlei verschillende fietsen komen de hulpkoks aangereden. Voorraden worden gecontroleerd. Er zal zeker en vast veel eten nodig zijn, de reus bestelde immers al drie emmers vol met limonade. Dit “drankje” wordt aan hem overhandigd met een superlift deluxe die de ober optilt. Die zien we ook hangen voor het hoofd van de reus terwijl hij zijn gastronomische suggesties doet. Maar de reus wil iets heel anders … Het is wel een heel bijzondere keuze.

Meer ga ik lekker niet verklappen. Dat moet je zelf maar lezen in dit boek vol mooie en grappige prenten. Het boek is een plezier om te bekijken. Met een abrupt, maar verrassend einde.