Bil en Wil. Wat een verhalen!

Een zeer mooie, aantrekkelijke en erg verzorgde uitgave van het ijzersterke duo Jan Jutte en Rindert Kromhout. Het boek bundelt zes eerder verschenen verhalen. De verhalen groeien qua leesniveau mee. Ze gaan van AVI-Start tot en meet AVI-M4. Zoals je van Zwijsen kan verwachten, volgt het boek min of meer de maan-roos-vis-methode. Bij elk verhaal staat vermeld welk leesniveau het is. Uiteraard kan je de verhalen ook perfect voorlezen. Rindert Krimhout kan met zo weinig en erg eenvoudige woorden boeiende, spannende en fantasierijke verhalen schrijven die elk kind zullen boeien. Om de bladspiegel rustig te houden, begint elke zin op een nieuwe regel en wordt er geen gebruik gemaakt van hoofdletters tot aan AVI-E3. Naarmate het niveau hoger wordt, worden de zinnen ook wat langer en wordt er af en toe de verleden tijd gebruikt. Ook zal je langere woorden aantreffen.
Jan Jutte maakte in zijn onnavolgbare stijl prachtige illustraties bij het verhaal. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes, die het verhaal goed aanvullen, verrijken of sfeermakers zijn. Soms zijn de illustraties paginagroot, dan weer staan ze in stripvorm.
De zes verhalen ('Een dief in huis', 'Weer en wind', 'Feest!', 'De dichte doos', 'Een fijne verjaardag!' en 'Wat een verhaal!') worden door Wil en Bil zelf aan elkaar verteld. Het is leuk om ze na elkaar te lezen, maar het is geen enkel probleem om ze los van elkaar (voor) te lezen.
Een leeslint maakt het boek helemaal af. Een bijzonder mooi boek!