Black + Back

Filmeditie

De twee gelijknamige boeken van Dirk Bracke zijn in ‘Black + Back’ in één doosje gestopt. De boeken over het bendeleven in Brussel zijn angstaanjagend, maar meeslepend. Zoals Frédéric Van Leeuw, substituut van de procureur des Konings in Brussel, op het einde van Black aangeeft in een nawoord is dit boek ‘gevaarlijk’. Het kan bijdragen aan het onveiligheidsgevoel dat erg leeft in Vlaanderen. Ook al is deze kant van de hoofdstad voor vele lezers nieuw, toch zijn de verhalen voor zo’n 250 jongeren in Brussel de dagelijkse gang van zaken. De boeken geven een rauwe realiteit weer, die zeer nauwkeurig en waarheidsgetrouw beschreven wordt. Net zoals het hoofdpersonage Mavela leven zij in een bende en trekt criminaliteit hen ongelooflijk aan. De uitzichtloze situatie waarin ze zich bevinden zorgt ervoor dat ze alle hoop in de toekomst opgeven en leven van kick naar kick.

Ook Mavela lijkt tot ze The Black Bronx ontmoet een heel normaal leven te hebben. Wanneer ze echter door haar neef in de bende terecht komt, wil ze hier ondanks alle waarschuwingen al snel niet meer weg. Ze bewijst dat ze erbij hoort door zes flessen champagne te jatten en lokt zelfs een meisje van een andere bende in de val zodat de jongens van haar bende haar massaal kunnen verkrachten. Mavela twijfelt soms, maar weet dat ze onlosmakelijk aan de bende vast zit. Dan ontmoet ze Marwan, en de twee worden verliefd. Het verhaal van Marwan lezen we ook in dit boek. Hoofdstukken over de twee personages wisselen elkaar af. Marwan is van Arabische afkomst en lid van de 1080’ers, een bende waarin alles er toch net iets minder heftig aan toe gaat dan in The Black Bronx. Een liefde tussen Mavela en Marwan is echter onmogelijk. Toch proberen de twee het samen, wat zeer slecht afloopt. Nadat ze hun lesje hebben geleerd, besluit Mavela met opgeheven hoofd terug lid te worden van The Black Bronx. Dat relaas kan je lezen in ‘Back’. Dat doet ze echter niet zomaar: ze zint op wraak. Die krijgt ze ook, wanneer ze een moord die hun bendeleider pleegt kan bewijzen aan de politie. Zoals je kan vermoeden is het geweld in dit boek nog grimmiger dan in het eerste. Ook Marwan moet zich inlaten met veel zwaardere criminaliteit om in zijn eentje te overleven. Om terug bij de groep te komen, zet hij al zijn normen aan de kant.

In tegenstelling tot het echte leven, heeft dit boek wel een happy end. Samen met haar ouders, die ze al een hele tijd niet meer zag, kan Mavela naar het buitenland vluchten. In de epiloog lezen we dat Marwan na een gevangenisstraf achterna kan komen. In deze filmeditie bevat het boek Black beelden van de film en maken we ook kennis met de acteurs. Verder is er niet veel nieuws te ontdekken en is het een commerciële zet om specifiek op dit moment de boeken weer uit te geven.