Borealis

Joppe, een doodgewone Nederlandse jongen, is samen met een tweehonderdtal andere kinderen van over de hele wereld ontvoerd en naar het afgelegen Borealis gebracht. Ze worden er bewaakt door de Crew, die instaat voor de orde en de dagelijkse gang van zaken. De kinderen werden uitgekozen door de Trias, een onduidelijk triootje van duistere, schimmige personages, steeds in mysterie gehuld. Al snel wordt het duidelijk dat Borealis een soort ark van Noach is. De Trias gelooft dat de aarde, door de klimaatverandering, zal weggespoeld worden en dat deze kinderen het voortbestaan van de mensheid moeten verzorgen.

De kinderen wonen per zeven samen in een huis en moeten zelf koken, wassen, poetsen. Hoewel het de kinderen op materieel vlak niet echt aan iets ontbreekt, is het leven toch niet eenvoudig: onderlinge spanningen, de vele vragen en angsten, het gemis van thuis zorgen vaak voor heel wat beroering. Daar komt nog bij dat de Crew de kinderen kort houdt en strenge regels handhaaft. Gelukkig zijn de meeste kinderen ondernemend en vooral moedig en al vlug rijpt het plan om te ontsnappen. Joppe en enkele andere kinderen bereiden hun ontsnapping erg goed voor, maar in het ijskoude Alaska is dat echt geen sinecure ...

'Borealis', vernoemd naar het noorderlicht, is een spannend boek waar niet alleen de toekomst van de aarde aan bod komt, maar waar ook aandacht is voor de onderlinge relaties tussen de kinderen. De geheimdoenerij van de Trias houdt je geboeid tot op het einde. Klimaatverandering is in deze tijd een hot topic, maar toch wordt het hier niet moraliserend aangekaart. De hoofdfiguur, Joppe, is goed uitgewerkt en trekt je probleemloos mee in het verhaal. ‘Borealis’ is een degelijke, spannende en goed geschreven eco-thriller. Een aanrader!