Brainwash

'Brainwash' is een boek dat rond drie jonge volwassenen draait: Elise, Naomi en Jelle. Elise en Naomi wonen in het huis naast dat van Jelle. Jelle leert hen kennen tijdens hun verhuizing en tijdens de housewarming start hij een relatie met Naomi. Naomi is de vrolijkste van de twee. Jelle begrijpt niet dat hij zo’n leuk meisje kan krijgen, want zelf is hij een vat vol complexen.
Ook Elise heeft al veel meegemaakt in haar leven en deze problemen nooit verwerkt. Dat zorgt ervoor dat ze het erg moeilijk krijgt wanneer ze gepromoveerd wordt op haar werk en hierdoor nauw moet samen werken met haar baas. Enkel in het weekend lijkt ze rust te vinden op de boerderij van haar ouders. Tot ze Rafaël ontmoet. Rafaël stelt haar voor aan de volgers van Jonathan, een sekte in Amsterdam. Elise vindt hier de rust die ze zoekt en besluit te breken met haar familie.
Naomi is hier natuurlijk het hart van in. Ze heeft altijd zoveel zorg voor haar zus willen dragen en nu is ze haar kwijt. Net zoals ze destijds haar levenspartner Eric verloor. Jelle besluit haar te helpen, maar is zelf door zijn problemen ook vatbaar voor de rustgevende praatjes van Jonathan.
Gelukkig kunnen de twee ontsnappen wanneer Jonathan dreigt een familiegeheim van Elise bloot te leggen wanneer de boerderij niet verkocht wordt en Elise haar kinddeel niet krijgt om aan de sekte te geven. De oom die Elise herhaaldelijk verkracht heeft, wou uiteraard koste wat het kost het geheim bewaren en maakt een einde aan het bestaan van de sekte. Hierdoor lekt het familiegeheim toch uit en krijgt ook de oom zijn verdiende straf. Met Jelle loopt het helaas niet zo goed af.
In deze psychologische tienerroman staan de problemen van deze jonge mensen centraal. Veel problemen komen vluchtig aan de orde: het leven van een brus (broer of zus van iemand met een beperking), afscheid nemen van je vader, besluiteloosheid, afscheid nemen van je geliefde, drugs, verkrachting en uiteraard het leven in een sekte. Deze overload aan problemen maakt het boek te dramatisch en hierdoor niet erg realistisch. De verdienste van Carry Slee is dat ze dit oppervlakkige verhaal toch nog boeiend kan brengen.