Brave hond! Stoute kat!

Versjes over de aard van het beestje

Dit versjesboek voor kleuters bestaat uit 16 heerlijke dubbele pagina’s die allemaal op dezelfde manier zijn opgebouwd. Telkens staan er twee dieren tegenover elkaar. Het zijn dieren die erg op elkaar lijken, maar de versjes maken duidelijk hoe verschillend ze zijn. Elk dier heeft immers zijn eigen versje, steeds weer over een tegengesteld begrip. Daardoor gaan kleuters hun woordenschat uitdiepen. 'Braaf' en 'stout' zijn natuurlijk woorden die ze kennen, maar 'lenig' en 'log' zijn dat al veel minder. Gelukkig zijn de gedichtjes naast speels en humoristisch ook erg duidelijk. Ze verklaren telkens goed het woord waarover ze gaan.

De illustraties zijn kleurrijk en spreken kleuters erg aan. Met een paar subtiele lijnen kan Mies van Hout ook meteen het bijvoeglijke naamwoord waarover het versje gaat duidelijk maken. De monden van de (bazige) gorilla en de (verlegen) lesula-aap zijn beide een streep, enkel de wenkbrauw is nodig om een groot verschil in expressie te maken. Heerlijk om naar naar te kijken, maar nog sprekender wanneer je de versjes die erbij staan kan voorlezen. Het fijne rijm, het kloppende ritme en de simpele woorden maken deze versjes meteen toegankelijk en boeiend.

In een eerste gesprek lieten de kleuters zich vooral leiden door welke illustratie ze het mooist vinden, wanneer ik hen vroeg in welk dier ze zich soms herkennen. Later, wanneer ze wennen aan de begrippen, beginnen ze al meer over zichzelf gaan na te denken. Zo merken ze ook dat ze, hoewel ze veel gemeenschappelijk hebben, ook soms anders zijn. Dat is net zoals de dieren op de pagina’s. Zo is een spin bijzonder geduldig en kan ze lang zitten wachten in haar web, terwijl een vlieg rusteloos is. Toch zijn het beide kleine, ongewervelde diertjes.

Wie nog meer aan de slag wil met dit boek, kan eens gaan kijken op www.miesvanhout.nl voor doe-tips, weetjes en tekenworkshops.