Breingeheimen

Breingeheimen is een encyclopedie over de hersenen voor iedereen tussen de 9 en 99 jaar. Hoewel op het eerste zicht de felle kleuren van de illustraties wat kunnen afschrikken, is het toch een aangenaam boek om te lezen. Het boek wordt speels geschreven en de informatie is correct. De grote hoeveelheid aan anekdotes (breinbrekers genoemd) in dit boek, ziet er chaotisch uit maar draagt bij aan het leesplezier en de verwondering.

Het boek bevat heel uiteenlopende onderwerpen, aangeboden op een dubbele bladzijde. Eerst maken we kennis met de neuropsychologie als wetenschap. Daarna leren we hoe de hersenen er uitzien en werken. Ook onze zintuigen (zien, ruiken, horen, smaken, voelen en zelfs ons zesde, zevende en achtste zintuig) komen aan bod. Niet vlak na elkaar. Er is afwisseling aan informatie, weetjes en anekdotes over slapen, geheugen, gedachtelezen, emoties ... Het stoort mij niet dat ze door elkaar staan.

In combinatie met de korte blokjes tekst houdt dit het boek eerder luchtig. Ook daarna worden de onderwerpen niet in een logische volgorde gepresenteerd. Afsluiten doet het boek wel op een logische manier met eerst een quiz om nog extra weetjes mee te geven, daarna nog enkele mysteries waar de neurowetenschap voorstaat, en tot slot een woordenlijst met de moeilijke begrippen uit dit boek.