Briljante planten

Over knappe knoppen, boze bollen & ander geniaal groen

Planten zijn bijzondere wezens, zo bewijst dit weetjesboek. Hoewel we al heel wat weten over hoe planten eruitzien en waartoe ze dienen, vergeten we vaak dat planten zich ook op een bepaalde manier gedragen (en misdragen). Dit boek beschrijft hoe planten ervoor zorgen dat we niet stikken, hoe gevoelig en behulpzaam ze zijn, maar ook hun stoute en sluwe aard. Met andere woorden: het boek bij uitstek voor iedereen die alles wil te weten komen over plantengedrag (en daarbij ook op zoek is naar een sterk staaltje humor!).

De tekst en inhoud prikkelen de verbeelding en de nieuwsgierigheid. We krijgen een inkijk in hoe planten leven, eten, zich vermenigvuldigen, samenwerken en verleiden. Ook lezen we over hun crimineel gedrag, hun talent om te misleiden en aanvalsmanoeuvres. Elk hoofdstuk slaagt erin om op een aantrekkelijke manier belangrijke kennis over planten over te dragen. Het boek is echter niet voor ‘dummies’. De vele gedetailleerde informatie vraagt van de lezer een goede focus en vooral véél nieuwsgierigheid en interesse.

Briljante planten is een weetjesboek waarin humor, zelfrelativering en uitmuntende illustraties de rode draad vormen. De humor is zowel in de tekst als in de illustraties aanwezig en zorgt ervoor dat het boek meer is dan een louter weetjesboek. Daarnaast nemen de planten die in dit boek aan bod komen zichzelf niet al te serieus. Ze stellen zichzelf in vraag en tonen naast hun positieve kanten ook hun gebreken. Dat zorgt ervoor dat we planten op een eerlijke manier leren kennen. Tot slot verdient dit boek een staande ovatie voor de illustraties. De aquareltekeningen zorgen ervoor dat de bladeren van de planten tot leven komen. De foto’s van de planten aan het begin van elk hoofdstuk zijn adembenemend en tonen de rijkdom aan van onze plantenwereld.

Aan het einde van het boek lezen we het mailverkeer tussen Plant en de makers van dit boek. Het is de kers op de taart waarin opnieuw humor en zelfspot centraal staat. Uit alles blijkt dat deze encyclopedie over briljante planten gemaakt is door briljante mensen. Dit is niet zomaar een boek, maar een doorleefd én bezield staaltje plantenlectuur!