+Broer

+Broer is een boek uit de ‘lekker lezen’ reeks. Lekker lezen staat voor snel, echt en (ont)spannend. In dit eerder dunne boekje (125 blz.) maken we in 21 korte hoofdstukken kennis met Mirthe. Haar vader is een tijdje geleden overleden. Ze woont sindsdien alleen met haar mama.
Bij het begin van de zomervakantie, waar ze zo naar uitgekeken heeft, kondigt haar mama aan dat ze een nieuwe vriend heeft. Mirthe heeft het hier erg moeilijk mee. Plusbroer Edward, die ze er gratis bij krijgt, is ook helemaal haar ding niet.
Als een echte puber lucht Mirthe haar hart bij haar beste vriendin en het gedrag dat ze stelt, laat niets aan de verbeelding over. Gelukkig is niet alles echt gebeurd. Soms wordt er ook vanuit een droom verteld. Dat heb je dan wel pas later door.
Het gedrag van Mirthe ten opzichte van Edward kan best grof zijn. Het leunt wel heel erg aan bij pesten. De plannetjes die Mirthe in haar schild voert, komen gelukkig niet allemaal uit. Er is zelfs af en toe een zweem van verantwoordelijkheid te bespeuren.
Als lezer voel je aankomen dat de acties weleens als een boemerang zouden kunnen terugkomen. Dit gebeurt in de drie laatste hoofdstukken in sneltempo. Laat het immers net Edward zijn die Mirthe redt en zo een held wordt.

De taal die gebruikt wordt is zeer eenvoudig. De auteur gebruikt korte zinnen en makkelijke woorden. De verhaallijn is erg makkelijk te volgen. Alleen de dromen kunnen je soms even op het verkeerde been zetten. Het verhaal is eerder voorspelbaar. Een happy end kan in verhalen als deze niet ontbreken. Ideaal voor jongeren voor wie lezen niet zo vanzelfsprekend is. Wie lekker ontspannen wilt lezen zal ook wel zijn gading vinden. De kaft kan jonge meisjes wel aantrekken, maar lijkt me niet echt bij het verhaal te passen.
Geen topliteratuur, maar wel goed om de weg naar het lezen te vinden.