Buitenstebinnen

Met je gevoelens aan de slag

Jezelf leren voelen begint al op jonge leeftijd. Je merkt dat je lichaam verandert, dat je gedachten alle kanten opgaan en dat je emoties van dag tot dag kunnen verschillen. Het is niet altijd eenvoudig om de binnenkant van jezelf te leren kennen. Sommige gevoelens zijn als kind zo overweldigend, dat het verdere ontwikkeling in de weg kan staan. Dit boek biedt hulpmiddelen om over emoties na te denken, ze te leren aanvoelen, erover te kunnen praten en ermee om te gaan.

Elke pagina bespreekt een ander thema zoals verdriet, tijd, zelfbeeld en identiteit. De thema’s worden besproken aan de hand van een gedicht, een grote illustratie en opdrachten. Doordat de opdrachten op een aparte uitklapbare flap staan, is het boek overzichtelijk en rustgevend. De opdrachten kunnen zelfstandig uitgevoerd worden of met hulp van een vriend(in), therapeut, leerkracht of ouders. Door de variëteit aan hulpmiddelen is er voor elk kind wat wils. Zo wordt er vaak gewerkt met associaties, tekeningen, foto’s en denkoefeningen. De opdrachten zijn concreet waardoor iedereen er makkelijk mee aan de slag kan.

De poëzie is telkens eenvoudig en aangrijpend. De korte zinnen en eenvoudig taalgebruik zorgen ervoor dat het thema op een laagdrempelige manier wordt aangereikt. Als lezer kan je zelf kiezen om al dan niet de opdrachten te maken, waardoor de regie bij de lezer wordt gelegd. De illustraties komen goed tot zijn recht op de witte achtergrond. Ze verduidelijken het thema en prikkelen de gevoelens bij de lezer.

Goede, laagdrempelige boeken om te gebruiken in een therapeutische setting zijn schaars. Dit boek komt tegemoet aan de nood van begeleiders om kinderen over hun gevoelens te laten nadenken en ze met anderen te delen. De uitnodigende toon van het boek en de mogelijkheid om er individueel mee aan de slag te gaan zijn zeker een meerwaarde!