Codebreker Charlotte

Charlotte is verzot op puzzels, raadsels en codes. Op haar verjaardag heeft ze van iedereen iets gekregen, behalve van haar oma. Tot ze een aantal rare letters vindt en al snel snapt dat er meer aan is dan losse letters …

Dit prentenboek is voor kinderen die graag met geheime codes bezig zijn. Samen met Charlotte word je uitgedaagd om op zoek te gaan naar wat haar oma haar te vertellen heeft. De reden waarom de oma zelf zo veel met codes bezig is, ligt in haar verleden. Haar verhaal geeft aanleiding tot de uitleg over de (vrouwelijke) codebrekers tijdens Wereldoorlog II en Alan Turing. Zo kom je op slechts enkele pagina’s heel wat zaken te weten. Misschien krijg je ook zin om zelf wat verder opzoekwerk te doen over morsecode, Turing en het breken van codes in het algemeen? Persoonlijk had er voor mij wat meer uitdaging in gemogen, of wat meer verschillende codes aan bod mogen komen? Hoe dan ook blijft het — mede gezien de jonge doelgroep — een eerste aanzet, en niet een diepgaand non-fictieboek. 

De prenten zijn op hun beurt een beetje verouderd, maar dat past wel in de mijmeringen van de oma en het verleden. Ze zijn rustgevend, en toch verhelderend. De rustige bladspiegel nodigt uit om de weinige tekst ook effectief te lezen. 

Een vriendelijk boek voor jonge lezers met een liefde voor codes.