concert magiq

liedjes over bijzondere momenten in een kleinemensenleven

Smaken verschillen, en ik ben de enige in huis die deze muziek weet te appreciëren. Ik geniet erg van dit meesterwerkje, nadat ik de QR-code inscan en het licht in de woonkamer een beetje dim. De grootste fans van dit boek zullen wel wat ouder zijn dan de “kleinemensen” uit de liedjes. Het zijn niet de typische kinderliedjes die kinderen zo graag en gemakkelijk meezingen. Dat merk je bijvoorbeeld bij de zin “ik wou dat ik keek door de ogen van een kind” in het zesde liedje (vlieg). Veel van de teksten hebben ook een dubbele bodem waardoor ze vooral de dromers onder ons zullen aanspreken. Het doel van dit boek is eerder om jongeren goed naar muziek te laten luisteren, dan door hen te worden meegezongen.

Bij de meeste liedjes zou dit meezingen door kinderen trouwens sowieso niet volledig kunnen, omdat ze een stukje in een andere taal bevatten. Zo is er onder andere Arabisch, Frans, Duits, Portugees ... Dit geeft de liedjes wel een meerwaarde. De taal heeft een sterke invloed op de sfeer van de liedjes.

Daarnaast zijn de illustraties van Martijn van der Linden ook een enorme aanvulling voor de sfeer. Het boek, waarin de tekst ook letterlijk staat geschreven, vormt dus zeker wel een meerwaarde. Sowieso ben ik fan van deze illustrator z’n stijl. Maar in deze illustraties kan je steeds de instrumenten vinden die centraal staan in het betreffende liedje, wat het nóg beter maakt. Het is fantastisch om je kind (of vriend, vriendin ... wie er ook in de buurt is) op die manier wat over muziek te kunnen leren.

Even fantastisch is het natuurlijk hoe Bart Voet (bekend uit de theaterwereld en van El Tattoo del Tigre) al deze instrumenten voortreffelijk bespeelt. Geen wonder dat dit boek is uitgebracht in het teken van de schoolvoorstellingen die Bart en Esmé van concert magiq hebben gebracht of willen brengen (cfr. Corona-maatregelen). Met de dromerige stem van Esmé Bos erbij is het muziek in de puurste vorm.