dag drol

de grote reis van eten : van je mond tot in de wc en verder

Van de sappige appel die je smakelijk opeet tot de verwerking in je darmen, het traject van de drol door het toilet en uiteindelijk het waterzuiveringsstation. Inderdaad, dit boek vertelt de totale reis dat ons voedsel aflegt.

We kennen wetenschapsjournaliste Floor Bal reeds van “Het hele soepzootje”, een leerrijk boek over het heelal. Met drie personages, een meisje en twee jongens, geeft ze in dit boek stap per stap en op speelse wijze weer wat er met voedsel gebeurt nadat je het in je mond gestopt hebt. Eerst heb je een oppervlakkige kennismaking met de organen van het lichaam die een rol spelen in de vertering en opname van voedsel. Geregeld is er gebruik van grappige beeldspraak. Zo worden de darmen weergegeven als "een opgerolde slang, lang en heel erg zacht". Eens uit het lichaam, beschrijft Floor verder waar jouw drol naartoe geleid wordt. Een nieuwsgierige kleuter zal dit zeker kunnen boeien. De tekst in dit boek is beperkt maar de prenten ondersteunen goed het verhaal. De prenten zijn groot en hebben frisse kleuren, echter de scherpheid kan beter. Daarnaast vind ik de meerstemmigheid een leuk pluspunt.

“Dag drol” is een boek waarbij je leergierige kleuter op een leuke, verstaanbare manier al een beetje kan leren over het menselijk lichaam.