Dagfrid

Het eigenwijze Vikingmeisje

In Frankrijk kennen ze Dagfrid, het Vikingmeisje al wel eventjes. Vanaf nu kunnen Nederlandstalige kinderen haar ook leren kennen. In deze bundel staan onmiddellijk drie verhaaltjes voor jonge lezers: Rolletjes op je oren, Bij Thor & Dagfrid wil een huisdier. Leesvoer genoeg om deze stoere meid te leren kennen en haar al snel in je hart te sluiten.

Dat dit dametje weet wat ze wilt is een understatement. Eigenwijs? Absoluut, maar niet onbeleefd. Dagfrid heeft een eigen mening en dat zal iedereen geweten hebben. Wat leuk is, is dat dit vaak over het leven van de Vikingen gaat. Zo wilt ze geen rolletjes op haar oren, maar vlechten. Ook wilt ze liever dochter van Thor genoemd worden in plaats van dochter van Freya. En dan zwijgen we nog over de rollenpatronen, want wie heeft er ooit beslist dat meisjes hutten moeten wegen en vis drogen, en jongens wel mee mogen varen? Tussen het “eigenwijszijn” door, leer je een heleboel bij over de Vikingen. Belerend komt het nooit over.

Het boekje zelf is eerder klein en telt 135 bladzijden. Het lettertype is vrij groot en duidelijk leesbaar. De verhaaltjes lezen als een trein, maar zijn zeker niet te eenvoudig. Ze toveren geregeld een glimlach op je gezicht. De illustraties van Tallec dragen daar zeker ook aan bij. Met je ogen dicht merk je al aan de illustratie op de kaft dat Dagfrid weet wat ze wilt. De tekeningen zijn al even stoer als het meisje en passen prima bij de tekst. De ideale combinatie voor een luchtig geheel met inhoud. 

Ik ben blij dat ik Dagfrid leerde kennen en ben ervan overtuigd dat er nog een hoop fans zullen volgen. Leuk om zelf te lezen, maar zeker ook om voor te lezen voor kinderen vanaf een jaar of 8. Een aanrader!