Danny Boy

Over een stuntjongen met hoogtevrees

Danny maakt deel uit van het Jenny Freddel-Gezelschap. Je weet wel, zo’n circus dat rondtrekt door het hele land en ver daarbuiten. Het is een gezelschap vol bijzondere talenten. Helaas komt er bijzonder weinig volk nog naar hen kijken. De glorietijden lijken voorgoed voorbij. Jenny, de baas van het gezelschap, bedenkt een plan om hen te redden van de ondergang. Ze wil de act van de levende kanonskogel terug opvoeren. Jammer genoeg is er geen enkele ‘kanonskogel’ uit het verleden die het kan navertellen. Deze keer moet Danny die rol op zich nemen, de vondeling die voorlopig nog geen bijzonder talent heeft getoond. Dat hij last heeft van hoogtevrees durft hij amper te vertellen. Zal hij het gezelschap kunnen redden?

Leen Vandereyken neemt je mee in een verhaal waar de grens tussen werkelijkheid en fantasie een beetje vervaagt. Maar zoals ze haar boek begint met een citaat van Roald Dahl ("een beetje magie kan je een heel eind brengen"), moet je de magie ook toelaten in jouw verbeelding.

Danny moet op zoek gaan naar zijn uitzonderlijk talent. Alle andere leden van het Jenny Freddel Gezelschap hebben er een, behalve hij. Tenminste als ‘kaartjes knippen’ niet onder de noemer van uitzonderlijk talent valt. Leen wil hiermee de boodschap geven aan de lezer dat iedereen beschikt over zo’n talent. Bij sommigen is het snel duidelijk wat hun talent is, bij anderen is het even zoeken.

Voor de illustraties deed Leen een beroep op de tekenkunsten van Shamisa Debroey. Voor haar boek De toevallige tijdreis van Carlo Ganz werkten ze ook samen. Leen houdt van haar stijl die ietwat over the top gaat. Opnieuw een signaal dat de grens tussen fantasie en werkelijkheid vaag mag zijn. Wat is er voor een kind heerlijker dan zichzelf te kunnen verplaatsen naar een magisch-realistische wereld? De illustraties in grijstinten vind je op verschillende plaatsen en in verschillende groottes terug.

Alle personages worden voldoende uitgediept en zijn bovendien erg divers: Zooman, Harend, John Brom, Lexie Flexie en Het Wonder zijn er enkele van. Wat hun uitzonderlijke talent is, wordt in het begin van het verhaal netjes opgelijst. Zo begrijp je ook meteen waar ze hun naam aan danken.

Een warm verhaal vol spanning, liefde én verbeelding.

Ready for take off?

Tip: Past binnen het thema van de jeugdboekenmaand 2022!