Dat bedoelde ik, zei de zalm

Ze brengt verhalen die een schakel vormen. Een filosofisch boek, voor alle leeftijden van zodra ze taal in een ruimere betekenis kunnen vatten. Ze laat ons kijken met al onze zintuigen. Joke's pen heeft de gave om elk woord belangrijk te vinden. Deze bundel verhalen zet je aan om na te denken over het “zijn”, de beleving van dingen die veranderen. Zo krijgt elk voorwerp een betekenis wanneer je er iets in ziet. Haar vertelstijl is bijzonder, eenvoudig en toch zo duidelijk. Ze roept vaststellingen in het leven via toevallige voorwerpen, die ze tot leven brengt.

Heel helder schept ze beelden en geeft er een diepere betekenis aan. Zo is de klinker (kassei) nooit alleen, hij is omringd door stenen en samen vormen ze een weg. Iets kleins kan iets groots betekenen. Of alles, hoe onooglijk klein, past in een groter geheel. Alles kan bijzonder worden, wanneer je het benoemt.

Ze brengt filosofische beschouwingen glashelder over, alles lijkt vanzelfsprekend en toch voel je dat elk woord met zorg is neergepend. Enkele voorbeelden ter illustratie: “dingen vallen op als ze er niet meer zijn”, “wat is mooi, wat is lelijk, dingen veranderen telkens”. Ze doet ons waarnemen met al onze zintuigen, er is altijd beweging en leven om je heen. Elke pagina brengt weer een verrassende nieuwe gedachte.

De verhaaltjes vormen een schakel, een aaneenschakeling van dingen die tot leven komen.