Dat boek met die bananen

21 kromme versjes

Kan je 21 gedichten schrijven over bananen? Erik van Os kan het, en hoe! In het openingsgedicht Bananen kunnen zo moeilijk doen beschrijft hij zo heerlijk herkenbaar hoe lastig het soms kan zijn om een banaan open te krijgen. De versjes zijn vaak hilarisch, niet in het minst door de dubbele bodem in het woordgebruik:

"(…) en dan knijp ik hem bijna tot prut. En dan voelt die banaan zich natuurlijk weer rot." of: "Bananen hebben humor, al weet geen mens waarom. Kijk maar naar dat trosje daar, ze liggen allemaal krom. Ook blikjes hebben humor. Blikjes vinden vaak iets leuk. Vooral als je erop gaat staan. Dan liggen ze in een deuk."

Uit dat voorbeeld blijkt ook duidelijk het fijne ritme en rijm. De kracht van sommige beelden ligt in het feit dat ze niet beschreven worden maar zeer suggestief opgeroepen, zoals in: "Een banaan als boekenlegger? Het is niet dat het niet kan maar eigenlijk komen daar altijd moeilijkheden van.” Eén versje doet wel erg aan Joke van Leeuwen denken: "Kanniezitten kanniestaan kannieveel een banaan”. 

De illustraties zijn zeer gevarieerd, wisselend van stijl en ook van niveau. En natuurlijk kon het veelbesproken kunstwerk van de banaan met ducttape aan de muur niet ontbreken. Erg leuke dichtbundel voor thuis of in de klas, met een bananenlied als uitsmijter!