De aarde heeft jou nodig!

Wat gebeurt er met jouw afval?

Philip Bunting is een Australische auteur en illustrator van kinderboeken. In dit boek belicht hij het thema afval vanuit verschillende invalshoeken. Hoe ontstaat afval eigenlijk? In de natuur bestaat afval immers niet. Hoe komt het dat we dan toch zoveel afval hebben? En waarom is dat dan zo slecht voor onze aarde? Als je dat weet, dan is het tijd om zelf in actie te schieten. Hoe kan jij helpen om afval te verminderen? Consuminder, hergebruik, recycleer, benut en steek je handen uit de mouwen. 

Ondanks het eerder saaie onderwerp, is dit boek allesbehalve saai. De tekst is interessant maar ook luchtig en grappig. Zo wordt de levenscyclus van natuurlijk afval uitgelegd aan de hand van een banaan en een aap die over de schil uitglijdt en sterft, waarna zijn lichaam verteerd wordt door bacteriën die de grond vruchtbaar maken en zo de voedingsbodem worden voor een nieuwe bananenboom. Waarna er dan weer een aap langskomt die … Je raadt het al! Ook de prenten, in zachte, aardekleuren zijn vrolijk en speels.

De boodschap van het boek is optimistisch en zet aan tot actie, op heel verschillende manieren, die verder gaan dan 'afval niet op de grond gooien' of 'juist sorteren'. Ieder kind haalt hier wel iets nieuws uit om mee aan de slag te gaan en kan zo mee helpen want: de aarde heeft jou nodig!

Een klein minpuntje is dat bij de vertaling consequent voor de term ‘recycle’ gekozen werd, waar we in Vlaanderen ‘recycleer’ gebruiken. Dat stoorde me als (Vlaamse) lezer.