De Alchemist op de richel

Wanneer de kersverse Monarch op een hoge richel met gescheurde mantel en een bloedend been terechtkomt bij een alchimist en de beste zorgen krijgt –en nota bene zijn toekomstige bruidegom ontmoet op de terugweg– kan zijn geluk niet op. Zijn moeder, de koningin en Matriarch, is het moe om op de troon te zitten en Brecht, haar zoon, zal haar opvolgen –zin of geen zin. De koningen heeft er ook niets op tegen wanneer Brecht gaat trouwen met de oligarch die in het diepe dal woont. De Alchimist op de richel steekt een handje toe om ze bij elkaar te brengen want Brecht is een heel verlegen jongen. 

Een modern sprookje geschreven met een doel: de woorden met een CH en een G te laten schitteren. Eerder verscheen Keizer Ei en Au! van dezelfde auteur. Het is een geestig sprookje dat vlot en origineel geschreven is. Het is ook een satire op 'koningshuizen'. De illustraties zijn navenant kleurrijk en vol expressie. Er zijn heel veel ongekende woorden die kinderen van negen jaar nog niet kennen zoals hachelen, kachelen en pieremachochel. Soms werken ze op de lachspieren. Achteraan is een keurige verklarende woordenlijst te raadplegen.

Het boek leest als een strip met grote, kleurrijke figuren die karikaturen zijn van wat ze moeten verbeelden, maar toch als van vlees en bloed zijn neergezet. Dat maakt het heel prettig om lezen en de ch's zitten nog weinig in de weg. Ideaal om dictees te oefenen of om taalspelletjes mee te maken. Een bijzonder taalkunstig boekje met een pittig en geestig verhaal.