De Baron von Münchhausen

Baron von Münchhausen is een geboren verhalenverteller. In elke van de 22 verhalen, beschrijft hij met veel bombast en de nodige details zijn bijzondere belevenissen in dit boek. Tijdens veldslagen en tijdens de jacht, maar ook bij toevallige ontmoetingen met wilde dieren en zo nu en dan op feestelijkheden, maakt hij de meest spectaculaire dingen mee.

De Baron von Münchhausen is een Duitse Baron die daadwerkelijk heeft bestaan. Hij werd 300 jaar geleden geboren en nam als kapitein deel aan de Russische veldtochten tegen de Turken. Op 40-jarige leeftijd ging hij op pensioen en amuseerde de gasten op zijn landgoed met zijn uiterst overdreven vertellingen. Reeds in 1785 werd de eerste versie van de Baron von Münchhausen en zijn verhalen in het Engels uitgebracht door een man die de Baron persoonlijk kende en zijn vertellingen gebundeld heeft. Het boek was dadelijk razend populair en werd sindsdien al veelvuldig vertaald en opgetekend.

Wouter Deprez heeft deze Nederlandse versie uitstekend opgesteld. De verhalen zijn enorm spannend gebracht, inclusief een mooi taalgebruik en de nodige humor. Deze twee ingrediënten kennen we al van zijn rol als comedian. De bijhorende tekeningen van Randall Casaer zijn heel kunstig en stoer gemaakt, met afwisselend het gebruik van houtskool en verf. Deze afwisseling en de zwierige tekenstijl dragen bij aan de verhalen vol actie. Het afspelen van de cd-rom toegevoegd achteraan, sleept je verder mee in de sfeer van avonturen alsof je ze zelf beleeft. Niet enkel biedt de cd-rom een meerwaarde, het is ook een handig hulpmiddel, want zelf voorlezen uit dit boek kan een uitdaging zijn.

Een dikke pluim voor Wouter Deprez en Randall Casaer. Dit boek is een aanrader voor alle meisjes en jongens die van avontuur en humor houden.