De Battle

De vijftienjarige Yara vluchtte samen met haar kleine zus en haar mama via Saoudi-Arabië uit Palestina naar Nederland. Haar papa bleef ginder. Hij moest voor zijn mama en zijn gehandicapte broer zorgen. Haar mama hoopt dat ze in Nederland mogen blijven wonen. Als dat lukt zal haar papa zeker ook wel komen, niet? Yara mist hem heel erg. Samen met mama zijn ze nu al een paar keer verhuisd, van het ene asielzoekerscentrum naar het andere. Hopelijk krijgen ze snel bericht dat ze mogen blijven! Dan kunnen ze in een echt huis gaan wonen! De Nederlandse Hanna maakt veel plezier met haar vriendinnen 'de chickies'. Toch maakt ze zich veel zorgen. Haar oma is ziek en haar ouders hebben de laatste tijd veel problemen. Als ze samen een werkstuk moeten maken, leren ze elkaars werelden beter kennen. Ze worden al snel vriendinnen. Nu Yara een echte vriendin heeft, hoopt ze des te meer dat ze zullen mogen blijven! 

In het boek krijgen we in korte hoofdstukken telkens beide meisjes aan het woord. Het verhaal speelt zich af over een periode van 5 weken en is uitsluitend samengesteld uit gedateerde dagboekfragmenten van beide hoofdrollen. Groenteman verhaalt op een erg toegankelijke wijze de problematiek van vluchtelinge Yara. Hierdoor kan de lezer zich inleven in de problemen die vluchtelingen dagelijks meemaken.

De richtleeftijd voor 'De Battle' is 10 jaar. Qua schrijfstijl en moeilijkheidsgraad sluit het inderdaad mooi aan bij deze leeftijd. De leeftijd van de personages ligt echter wat hoger, op 15 jaar. Hierdoor zijn sommige thema's misschien nog net iets 'te ver van mijn bed' voor de doelgroep. Voor lezers ouder dan 13 jaar is de schrijfstijl en de woordenschat die gebruikt wordt dan weer iets te braaf. 

Het verhaal speelt zich af in Nederland waar het schoolsysteem anders is dan in België. Dit kan misschien een beetje verwarrend zijn voor Belgische lezers. De Battle is een typisch meisjesboek. De hoofdpersonages zijn allebei meisjes, de inhoud van de schoolopdracht is ook erg vrouwelijk. Het is dan ook weinig waarschijnlijk dat veel jongens voor dit boek zullen kiezen. 

Een vlot te lezen verhaal over een hedendaags probleem dat ook voor de minder geoefende lezer geen probleem zal vormen.