De beer en haar boek

Beer wil de wereld ontdekken en gaat op stap met als enige bagage haar Beste Boek voor een Wijze Beer. Onderweg komt ze verschillende dieren met problemen tegen voor wie ze een oplossing vindt in haar boek. Maar telkens blijft het kriebelen om verder te trekken. Tot ze uiteindelijk rust vindt in een boekhandel.

De boodschap van dit prentenboek is heel duidelijk: boeken zijn cruciaal in het leven. Ze helpen je om problemen op te lossen, om nieuwe vrienden te maken, en bovendien kan je er alles in ontdekken. Dat is natuurlijk een fijne boodschap om te lezen als boekenliefhebber, maar mogelijk was het beter geweest die boodschap niet op rijm te brengen. Het maakt het boek moeilijker dan nodig, voelt hier wat geforceerd, en wringt daar qua ritme om voor te lezen. Of ligt het aan de vertaling?

Ze zag dat een hagedis zich heel gek bewoog. Bovendien had hij een opgezwollen oog.”

De sfeervolle illustraties nemen je mee van de bergen over het strand door de jungle en de woestijn tot in een haven. Elke wereld heeft zijn eigen kleurenpalet en de speelse bladschikking neemt je op sleeptouw doorheen elk deel. Beer oogt bijzonder aaibaar en beweegt op een uitgesproken expressieve manier wat haar heel aantrekkelijk maakt.