De bende van Gnossos

Weerom een avonturenverhaal met Robbie en Raffi. Deze keer mogen ze mee op de huwelijksreis van Butler en Kokkie. Raffi is het dochtertje van superrijke en vooraanstaande ouders, die de opvoeding van hun dochter Raffi overlaten aan de stijve en plichtsgetrouwe Butler. Butler vormt met Kokkie, de kok, een liefdevol koppel en ze zijn allebei erg gehecht aan Raffi. Robbie is de beste vriend van Raffi. Ze hebben samen al wat avonturen beleefd en hij komt uit een gewoon warm nest.
Nu vliegen ze met z’n vieren naar het Griekse eiland Gnossos. Ze beleven een zalige vakantie in een leuk familiepension. Butler houdt zich wat afzijdig en lijkt er met zijn gedachten niet bij. Ook nu belanden ze in een avontuur als Kokkie een antieke vaas koopt, die uit een museum gestolen blijkt te zijn. Kokkie belandt in de gevangenis en op het laatste nippertje kunnen ze de zogenaamde archeoloog als de dief ontmaskeren omdat in zijn valies de tweede ontbrekende vaas verstopt zit.
Bij de terugkeer komt Butler met het afschuwelijke nieuws op de proppen dat hij zijn baan kwijt is omdat de ouders Raffi zonder haar medeweten in een streng internaat ingeschreven hebben. Butler laat het er niet bij zitten, want Raffi is als een dochter voor hem. Hij kan de ouders overtuigen om Raffi bij hem en Kokkie te laten inwonen. Deze nieuwe wending biedt perspectief voor nieuwe avonturen.
Dit verhaal is plezierig, met een zekere spanning geschreven. De typering van de karakters zit goed. De sfeer is uitnodigend,als lezer geniet je mee van de Griekse vakantiesfeer.
Je merkt wel dat het scenario erg vlug geschreven is. Er zitten fouten in de tekst. Zo wordt er ergens vermeld dat ze in een landrover rijden en enkele regels verder zitten ze in de luxe slee. Het is een klassiek avonturenverhaal dat herinneringen oproept aan tal van andere (strip)verhalen en daarom ook zo voorspelbaar is.