De Blauwen tegen de Rooien

Twee kastelen en twee kleuren. Blauwbaard van de Blauwe en Roodvonk van de Rode ridders lusten elkaar rauw. Ze willen ten strijde trekken tegen hun aartsvijand en bedenken daarom een plan. Wanneer ze echter voor dit plan gezwind het bos intrekken, komen ze andere riddertjes tegen. Deze Groene en Zwarte riddertjes doen hen een voorstel. Zullen ze hierop ingaan en wat is het gevolg van hun keuze?

Benjamin Leroy kennen we reeds als illustrator van de reeksen "Suzie Ruzie" en "Plasman". Dit is zijn eerste prentenboek als illustrator én schrijver. Het boek is een schot in de roos, want de illustraties van het boek zijn uitermate uniek. Met vier kleuren (rood, blauw, zwart en groen) tekent hij met slechts behulp van een balpen schitterend stoere ridders en magische boslandschappen. In het filmpje van de expo 'Diep in het bos' in Villa Verbeelding te Hasselt beschrijft Benjamin Leroy zijn grote liefde voor het bos en het ridderavontuur. Daar de tekenigen stuk voor stuk een kunstwerk zijn, is die liefde absoluut merkbaar. Daarnaast ontdek je op elke pagina steeds nieuwe dingen, en ook de verschillen tussen de Blauwe en Rode Ridders zijn vernuftig in beeld gebracht, tot hun kastelen toe. Het kasteel van de potige Blauwbaard is robuust, terwijl dat van de slanke Roodvonk gracieus is. En, moest je niet kunnen geloven dat al die wonderlijke illustraties getekend zijn met balpen, kan je in het fimpje tevens kort een demonstratie bekijken. Op de website van Benjamin Leroy kan je kleurplaten van dit boek downloaden, een tof extraatje.

Dit boek is naast een geslaagd huzarenstukje, ook een boek met een leerrijke boodschap. Als de kleuren er niet langer toe doen, kunnen we een heel leuke en vredevolle omgang hebben. Kleur kan hier symbool staan voor verscheidene dingen, zoals uiterlijke kenmerken maar ook kenmerken als religie, ras of geraardheid. Wat de boodschap helemaal zou afmaken, is dat we ook mét onze kleur  elkaar blijven aanvaarden.

De Blauwen tegen de Rooien is absoluut een aanrader voor alle kinderen die van stoere en minder stoere ridderverhalen houden.