De Bokrokker

Een nieuw hoorspel van 'Het Geluidshuis' is altijd welkom. Dit keer is het hoorspel zelfs nog meer cultureel verantwoord dan anders, aangezien het ontstond in samenwerking met het historisch museum Bokrijk. Het verhaal vertelt over de Bokkenrijders, een beruchte bende die de stad onveilig maakt. Door een hilarisch misverstand wordt de smid van Bokrijk, een brave burger, ter dood veroordeeld als lid van deze bende. Gelukkig komen de Bokkenrijders zelf hem uit de gevangenis bevrijden. Maar nu heeft de smid echter een volgend probleem: hij is helemaal niet gemaakt om dood en verderf te zaaien … Net dat verwachten de Bokkenrijders van hem. Het is dus een hele uitdaging voor de goede en lieve smid om deze bende weer op het goede pad te krijgen.

Volgens de omslag is dit boek geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Dat klopt deels ook, omdat het boek toch wel wat anders is opgevat dan het hoorspel zelf. Zoals vaker speelt de humor in het hoorspel zich op verschillende niveaus af. Een aantal grapjes zijn vooral geschikt voor het oor van oudere luisteraars. Zo begrijpt de klokkenluider van Bokrijk bijvoorbeeld niet waarom hij voor zo’n onschuldig beroep in de gevangenis komt vast te zitten. De personages worden subliem neergezet en de muziek werkt aanstekelijk. Enkel jammer dat de tekst van de liedjes, die je achterin het boek kan vinden, niet helemaal overeenkomt met wat je hoort.
Toch zullen ook kinderen dit hoorspel wel kunnen smaken. Het boek bevat daarnaast wat minder tekst dan het hoorspel, en is daardoor geschikter voor jonge kinderen. Je kan het boek ook heel vlot zelf lezen of voorlezen. Op deze manier wordt het allesbehalve saai, daar zorgen de illustraties, de tekst en de weetjes wel voor. Die weetjes vind je af en toe onderaan een pagina. Jammer dat het weetje op pagina 33 niet volledig op de pagina staat.
Zowel de illustraties als de tekst bevatten enorm veel humor. De bladspiegel is leuk vormgegeven door de afwisseling van tekst, illustraties en uitroepen in verschillende typografieën. Het nadeel daarbij is echter dat je niet in het boek kan volgen terwijl je naar het hoorspel luistert. Omdat de twee media een heel verschillend tempo hebben, zorgt het tegelijk volgen ervan voor verwarring. Het boek bevat dus zowel een boek als een hoorspel, die zelfstandig functioneren, maar elkaar ook aanvullen. Twee pareltjes op zichzelf, een leuke combinatie voor jong en oud.