De dieren van het duister

'De dieren van het duister' is een vervolg op 'De laatste wilde dieren'. Hoewel het boek veel positieve commentaar kreeg, voldoet het niet aan mijn verwachtingen.
In dit boek wil de auteur de macht van de mens aanklagen. Kester, een jongen van twaalf jaar die met dieren kan praten, ontdekt dat er nog heel wat dieren zijn die zich ondergronds groeperen om hun plaats in de wereld op te eisen. Logisch, nadat in het vorige deel de meeste dieren uitgeroeid waren ten voordele van een heel nieuwe voedselindustrie. Kester wil echter samen met Polly alle dieren beschermen zonder dat er hiervoor geweld gebruikt moet worden. Polly zou hiervoor over een geheim wapen beschikken. Daarom wordt ze ontvoerd door de nieuwe industriëlen die liever een wereld zonder dieren zien. Uiteraard wil Kester haar bevrijden, maar de dreiging van de ondergrondse dieren wordt erg groot. Samen met een groepje zwerfkinderen probeert Kester dus eerst de boze dieren tegen te houden voordat het te laat is ...
Ook in dit tweede deel van de fantasy-trilogie staat de liefde voor dieren en vriendschap centraal. Het is een avontuurlijk verhaal, maar het wordt langdradig verteld en slaagt er niet in om je mee te nemen in de wereld vol fantasie.