De eend die niet van water hield

Er was eens een eend die niet van water hield. Op geen enkele manier hield ze ervan, behalve in de vorm van een kop heerlijke thee. Dat is best ongewoon voor een waterdier als een eend. Ze was graag alleen thuis. Daar heeft ze immers alles wat ze nodig heeft. Op een avond is het weer zo guur dat er een gat in het dak van het huis van eend ontstaat. Wanneer ze buiten op zoek gaat naar een emmer om onder het gat te plaatsen ontmoet ze kikker. Hij is verdwaald. Eend biedt hem een plekje aan om te overnachten. De volgende dag besluiten ze op zoek te gaan naar de thuis van kikker. Het wordt een boeiende tocht.

Een prachtig verhaal over Eend die wat anders is dan de andere eenden, over een buitengewone vriendschap tussen twee dieren die zo verschillend lijken op het eerste zicht. Tijdens de zoektocht naar de thuis van Kikker vinden ze zo veel meer dan enkel een weg. Ze vinden een weg naar elkaar. Eend vindt de moed om haar angsten te overwinnen. Eend en Kikker leren ons dat niet de bestemming maar wel de weg ernaartoe er toe doet.

Zowel tekst als illustraties zijn van dezelfde hand. Voor Steve Small is dit nog maar het tweede prentenboek dat hij tekende en het eerste dat hij ook geschreven heeft. Wat een pracht van een debuut! In zijn prenten werkt hij met zachte kleuren. Bepaalde voorwerpen krijgen een iets opvallendere kleur zoals bijvoorbeeld de rode emmer. Zeer toepasselijke kleur voor het voorwerp dat de rode draad doorheen het boek vormt. De persoonlijke groei van Eend wordt duidelijk gemaakt met haar kledij. Bij aanvang zie je Eend goed beschermd tegen regen gekleed gaan met gele laarsjes, regenjas en dito hoed. Zelfs een paraplu ontbreekt niet. Op de achterflap zie je Eend in een hele andere outfit, alsof ze haar angsten van zich af heeft gegooid.

Er wordt afgewisseld in grootte van de prenten en met licht en donker weet Steve een wonderlijke sfeer te creëren. De vele witruimtes en sober lettertype stralen rust uit. Het is een integer verhaal dat je hart verwarmt en je ogen vult.