De eerste duizend woorden

Een zoek-, kijk-, lees- en leerboek; die vlag zal zowat de lading dekken van dit fijne, interessante boek. Het merendeel van dit boek bestaat uit grote tekeningen van bepaalde plaatsen - de keuken, de winkel, de straat,... - die twee pagina’s beslaan. Erom heen staat een aantal voorwerpen/mensen/dieren die benoemd worden en die terug te vinden zijn op de grote zoekplaat. Leuke vondst is dat je op elk van die platen ook op zoek kan naar een geel eendje. Daarnaast zijn er ook pagina’s waarop de dagen, kleuren, tegenstellingen, sporten en nog veel meer staan.
De tekeningen zijn klassiek, maar heel duidelijk, wat het boek uitermate geschikt maakt voor vele doeleinden. Kinderen vergroten spelenderwijs hun woordenschat, maar het boek is eveneens als zoekboek een voltreffer. Ook kinderen met een taalachterstand of volwassenen die een zeer laagdrempelige manier zoeken om wat Nederlandse woorden te leren, zijn geholpen met dit boek.
Geen wonder dat dit boek al ruim dertig jaar herdrukt en herdrukt en herdrukt wordt. Achterin staat nog een alfabetische woordenlijst van alle woorden die opgenomen zijn in het boek. Nieuw aan deze uitgave is dat er lidwoorden vermeld worden en sommige illustraties werden aangepast. Iets zegt me dat de flatscreentelevisie in de originele versie een ietwat robuustere omvang had ... Wel jammer dat frietjes ‘de patat’ worden genoemd. Dat gaat misschien op voor Nederlandse, maar niet voor Vlaamse kinderen. Je kan ook gaan muggenziften over de duidelijkheid van sommige afgebeelde begrippen, maar dat is echt detailkritiek.
Een boek dat nergens vernieuwend is, misschien zelfs wat oubollig aandoet door de stijl van de illustraties, maar wellicht daarom zo doeltreffend is. Moge er nog vele herdrukken volgen!