De Falling in Love montage

De zeventiejnjarige Saoirse, spreek uit: Siersja, besluit nooit meer verliefd te worden. Maar op haar eindexamenfeestje ontmoet ze Ruby waartoe ze zich aangetrokken voelt en het is wederzijds. Ze dagen elkaar uit om in de zomervakantie dates aan te gaan die in een film zouden passen. Ze zullen tien romantische komedies (romcoms) bekijken en de mooiste passages nabootsen. Het lijkt een perfect plan om hun vriendschap oppervlakkig te houden, maar wanneer het einde van de vakantie in zicht komt, moeten ze het één en ander onder ogen zien.

Deze young adult-roman speelt zich af ergens in Ierland. Saoirse woont samen met haar vader die opnieuw een grote liefde gevonden heeft en de toekomst rooskleurig tegemoet ziet. Daar wordt Saoirse zeer balorig van. Haar mama verblijft in een pleeghuis omdat ze op jonge leeftijd begon te dementeren. De zeventienjarige Saorise heeft het er zeer moeilijk mee en verwijt haar vader te vlug zijn vrouw te vergeten. Het maakt dat het leven voor haar best ingewikkeld is. 

De verdienste van deze goed vertaalde jongerenroman zit in het feit dat hij zeer lichtvoetig en in een mooie en rijke taal geschreven is. Het maakt dat je als lezer de toch ingewikkelde denkpatronen van de hoofdfiguur best verstaat. Ze gaat niets uit de weg en probeert de vrij ingewikkelde ziekte die haar mama treft te begrijpen. Saoirse maakt er ook geen punt van dat ze op meisjes valt, en op school heeft ze het naar haar zin. Ze heeft vele vrienden en één heel bijzondere vriendin. Maar wanneer die het uitmaakt, stort haar wereld in. Ze gaat vele confrontaties aan, vooral met zichzelf; haar vertrouwen is behoorlijk geknakt. Haar vader heeft het heel druk met zijn nieuwe vriendin − die hij ten huwelijk vroeg (hij scheidde van zijn zieke vrouw omwille van financiële redenen). Ooit was papa haar soulmate, maar nu moet hij het ontgelden: ze vindt hem een verliefde dwaas. Bij haar mama vindt ze moeilijk begrip omdat ze dikwils in de war is, soms niet weet of haar dochter op bezoek komt of haar zuster. Maar wanneer Ruby, een Londense zelfverzekerde jongedame, in haar leven komt, krijgt Saoirse alweer plezier in het leven. Maar als het einde van de vakantie in zicht komt, moeten ze allebei keuzes maken ... want ondertussen zijn ze heel erg verliefd op elkaar geworden.

De vele thema's die in het verhaal komen zijn heel goed en boeiend beschreven. Hoe moeilijk het is om een jongdementerende moeder te hebben, bijvoorbeeld. Eerder was ze een bevlogen psychologe die met liefde over haar patiënten sprak. Het is ontoerend hoe Saoirse haar vroegere gezinssituatie beschrijft, maar ook kritisch blijft, en toch nooit zwaar op de hand wordt. Ook is de liefde die de beide meisjes beleven op een heel natuurlijke manier beschreven, en altijd met een ondertoon van humor of scherts. Mooie vakantieliteratuur.