de filotective

Maak een reis door de wereld van de filosofie en los als een speurneus alle raadsels op

Het concept van dit boek is origineel. Ik was best benieuwd toen ik er in begon te lezen. In dit boek over filosofie hoor je allerlei raadsels op te lossen en vragen te beantwoorden. Op zich begon het veelbelovend met de vraag wie Socrates vermoord heeft. Het verhaal van Socrates en de gifbeker is dan ook al erg bekend en het smeuïge weetje dat Xanthippe niet zo goed behandeld werd door haar man, maakt het allemaal wat sappiger. De beginner in filosofie leert ook wat de Socratische methode is en dat de Griekse regering daar destijds niet mee was opgezet.

Daarna verliest het boek voor mij zijn kracht. In het tweede hoofdstuk over Achilles, gaat het om het raadsel wie het snelst rent. Dat heeft al veel minder met misdaad te maken. We leren hier nog wel wat een paradox is en kunnen met wat nadenken de antwoorden op de vragen (die op het einde van het korte hoofdstukje ondersteboven gedrukt zijn) verzinnen.

Dat laatste is echter in veel hoofdstukken niet het geval. Hoewel je meerkeuzevragen krijgt en dus ook meerdere antwoorden kan lezen, is het niet altijd zo dat je het antwoord kan beredeneren. Dat is jammer want vaak nemen de foute antwoorden veel plaats in beslag en tijd om ze te lezen. Door het antwoord te lezen leer je dan meestal wel wat bij. Dat maakt de vraag en de verschillende antwoorden eigenlijk overbodig, want leuk is het toch niet om naar iets te speuren wat je sowieso niet weet.

Hoewel, een van de raadsels is actueel. Op het einde wordt er immers naar analogie met The masked singer ook The masked philosopher gespeeld. Dat maakt het boek heel eigentijds, wat wel leuk is. Om de één of andere reden staan de antwoorden van het voorlaatste hoofdstukje over Butler en deze van de dubbele pagina Masked philosopher op dezelfde pagina.

Dat is een mooie samenvatting van alles wat je uit het boek hebt kunnen leren. Helaas is dat niet zo veel. Dat kan ook niet in de zes bladzijden met talrijke illustraties die er per filosoof zijn voorzien. Uiteraard had ik niet een hele uiteenzetting van hun inzichten verwacht, maar hun belangrijkste begrippen hoopte ik wel op kindermaat terug te vinden. Gelukkig kan je op het einde van het boek een mooie lijst met bronnen en verdere leessuggesties vinden.