De gekko en de havik

(en het gevaarlijkste dier ter wereld)

Op een eiland in Borneo ligt gekko te zonnen. Plots komt er een schaduw over gevlogen. Gekko beseft dat het havik is en kan op tijd vluchten in een boom. De stoere vogel landt vlak bij gekko, maar kan hem niet pakken. Door zijn kleverige pootjes kan gekko omgekeerd in de boom hangen. Gekko daagt de havik uit, want, zo beweert hij, gekko is het gevaarlijkste dier in de wereld. Havik moet lachen want ziet zichzelf als het gevaarlijkste dier. Gekko is zeker van zijn stuk en komt dichter bij havik ... zal hij de roofvogel kunnen overtuigen ?

Aan de hand van een gesprek op leven en dood tussen twee dieren krijg je een overzicht van dieren die gevaarlijk zijn voor de mens. Een wat luguber onderwerp, maar in dit boek wordt het relativerend en leuk gebracht.

Na de eerste 8 opbouwende pagina’s (waar vooral de tweestrijd tussen gekko en havik aan bod komt) komen we bij de haai. Dit dier is in feite op jacht naar zeehonden en verwart deze soms met de mens. Bij elke draai van een bladzijde kom je bij een nieuw en gevaarlijker dier terecht: beren, tijgers, schorpioenen en slangen komen aan bod. Maar een heel klein vliegend dier − die gekko graag opeet − blijkt uiteindelijk het gevaarlijkste dier te zijn voor de mens.

Bij ieder dier krijg je uitleg over het dier zelf en hoe gevaarlijk het is voor de mens. Doorheen het boek wordt ook met cijfers gewerkt, zoals de krokodil die gemiddeld 1000 mensen doodbijt per jaar. Er is steeds een hint naar het volgende dier. Bij de krokodil is dit bijvoorbeeld de staart van het volgende dier. Ook wordt elk dier zo voorgesteld dat er steeds randvoorwerpen zijn die het toch wel luguber onderwerp lichter maken. Zoals de olifant die op een weegschaal zit met 5 auto’s om te tonen hoeveel hij weegt.

De tekeningen zijn zacht ingekleurd en speels. Alle gevaarlijke dieren worden lief voorgesteld in een leuke omgeving. Hier voel je dat de balans echt uitgekiend en juist. Zeker voor de lezers vanaf 6 jaar. Het boek is eerder voor 6+ omdat de tekstblokken lang zijn en niet evident voor jongere kinderen.