De Godden broers

Iedereen praat over verliefdheid alsof het de meest wonderbaarlijke, allesbepalende ommekeer in je leven is. Er gebeurt iets, zeggen ze, en je wéét het. Dat gebeurde toen ik Kit Godden ontmoette. Ik keek in zijn ogen en wist het. Maar ja, ieder ander wist het ook. En ieder ander voelde precies hetzelfde. 

Dit is het verhaal van een dromerige zomer – de zomer waarin alles verandert.. 

In De Godden broers volgen we een tiener tijdens een zomer aan zee. Vanuit de uitkijktoren kijkt hij/zij toe hoe broers, zussen, ouders en vrienden de dagen vullen met wijn, spelletjes en het plannen van een bruiloft. Deze zomer wordt net als altijd. Het oude familiehuis, het strand, de gezapige luiheid van een warme zomerdag. De komst van de onweerstaanbaar knappe Kit en zijn stille, norse broer Hugo brengen verandering.

Het is misschien al opgevallen in mijn korte samenvatting: de verteller blijft tijdens het hele verhaal naam- en geslachtsloos. Wilde Rosoff hiermee een statement maken met betrekking tot gender equality of ligt de reden toch elders? Bijzonder is het in ieder geval. Voor mij voelde de verteller aan als een meisje maar dat wordt nergens bevestigd. Voor het gemak gaan we er even vanuit dat dat klopt. Onze verteller heeft binnen het verhaal de rol van verslaggever. Haar reisgenoten hebben elk hun bezigheid: beestjes zoeken, paardrijden, kledij ontwerpen. Zijzelf houdt zich voornamelijk bezig met het observeren (en beoordelen) van de anderen. Die rol wordt ook als vanzelfsprekend aangenomen binnen het gezin. Zo was het ook logisch dat zij de kamer met de koperen telescoop kreeg. Als lezers volgen we met haar mee. We bekijken de leden van het gezin en hun activiteiten, de luie zomervakantie, de invloed van Kit Godden op hen allemaal. Onze verteller ziet alles en iedereen. Maar wordt zij gezien? Het voelt aan alsof ze wat van de zijlijn toekijkt. Misschien is dat wel de reden dat Rosoff ervoor koos hem/haar identiteitsloos te houden? Kit Godden voelt dat haarfijn aan en maakt er misbruik van, net zoals hij misbruik maakt van alle anderen. Meg Rosoff gebruikt voor dit verslag, door de ogen van een tiener, een erg volwassen taal. De beschrijvingen van zee, lucht, strand en gevoelens zijn vaak poëtisch mooi. Er werd een projectsubsidie uitgereikt voor de vertaling. Af en toe mag 't ook iets 'gewoner'. De conversaties voelen wel eens onnatuurlijk aan. bv "de kamer is zo benauwd dat je er bijna de moord stikt". Door de nakende auditie van een van de personages worden er heel wat citaten uit Shakespeare's Hamlet neergeschreven. Die geven de intellectuele sfeer van het gezelschap weer, maar maken het geheel ook weer net iets zwaarder om te lezen. Bovendien dragen ze niet echt bij tot het verhaal. Het tempo van de vertelling kabbelt wat voort als die luie zomer.

De Godden broers was voor mij geen doorlezer. Daarvoor mistte het verhaal toch aan tempo en/of spanning. Maar dan is er tegen het einde dan toch een plot twist die alles overhoop gooit. Eindelijk, actie! Het grote drama blijft echter uit en het boek loopt een beetje op een sisser af nog voordat het echt vuur vatte. Jammer, de ingrediënten zijn zeker wel aanwezig. De belangrijke spelers in het verhaal bevinden zich tussen de leeftijd van 15 tot 19 jaar. Door de expliciete manier waarop hun seksualiteit beschreven wordt, lijkt het echter over volwassenen te gaan, wat met momenten toch een beetje fout aanvoelt. Misschien net iets meer dan bij een andere young adults omdat in dit verhaal de ouders van de tieners ook steeds aanwezig zijn. "Bij het avondeten zei Kit iets in Matties oor waardoor ze hem een zet gaf uit gespeeld protest, maar hij had zijn vingers al in de broekband van haar short gestoken en ze gaf een gilletje toen zijn hand tot aan zijn pols verdween." Het voelde wat vreemd aan, zo met je ouders aan tafel en de hand van je lief in je broekje. De combinatie van taalgebruik, het tragere tempo en de algemene sfeer van vervlogen zomers zorgen voor een nostalgische sfeer die misschien nog niet gesmaakt wordt door de doorsnee 15-jarige. Een wat ouder publiek kan die waarschijnlijk meer waarderen.

De Godden broers is het eerste deel van het Zomerdrieluik van Meg Rosoff. Te lezen op het strand of aan het zwembad. Je hebt een lange, luie zomer tijd.