De grand tour van Henry Montague

Het onzedelijke reisverslag van een rebelse jonge gentleman

Het pad van de jonge Henry Montague lijkt al vanaf zijn geboorte helemaal uitgestippeld. Het enige wat hij zou moeten doen, is een eervolle gentleman worden zodat hij de grote rijkdommen van zijn vader kan erven. Alleen gaat Henry niet helemaal akkoord met dat uitgestippelde pad. Hij houdt van gokken, is zelden nuchter en heeft een zoveel liefde te geef dat hij die zowel met vrouwen als mannen bedrijft. Hij leidt een turbulent vrijgezellenleven met slechts één constante: zijn boezemvriend Percy. Wat Percy echter niet weet, is dat Henry veel meer voor hem voelt dan vriendschap.
In een laatste poging om zijn zoon te disciplineren, stuurt Henry's vader hem op "grand tour". Dat is een reis door Europa die jongemannen in de 17e eeuw maakten om cultureel geschoold te worden. Daar raken Henry en Percy verzeild in een ongelooflijk verhaal met spanning en avontuur.

Mackenzi Lee schrijft met dit boek een prachtige historische roman. De ontluikende liefde tussen Percy en Henry wordt op een zeer tedere en onproblematische manier omschreven. Uiteraard hebben ze hun problemen, de twee heren leven immers in het 17e eeuwse Engeland, maar hun complexe liefdesrelatie is slechts één avontuur dat hun pad kruist. Ze worden bestookt met rovers, geheime codes, zinkende eilanden en zelfs piraten. De inhoud van het boek is fictioneel, maar de schrijfster heeft duidelijk veel research gedaan naar het Engeland en Europa van de 17e eeuw waardoor je moeiteloos ook je geschiedenislessen wat opfrist.

De eerste 50 tot 100 pagina's van het boek verlopen niet al te vlot, maar nadien wil je het niet meer aan de kant leggen. Dit boek is een aanrader voor jongeren die houden van spanning, avontuur en kostuumdrama's. Leuk detail, het zou binnenkort verfilmd worden.