De Grisha

Schim en Schaduw

Alina, samen met haar vriend Malyen, vlucht als 8 jarige voor het oorlogsgeweld. Ze worden als wees gerekruteerd in het leger en al vlug wordt hun regiment naar de schaduwvlakte gestuurd. Want het land waar ze in wonen is het Ravka, ooit een mooi en rijk land. Het koninkrijk is al jaren letterlijk verscheurd door de schaduwvlakte, een uitbreidende vlakte waar het altijd donker is en waar er mens-etende monsters vertoeven. Wanneer Malyen in de vlakte wordt aangevallen door de monsters, ontwikkelt Alina een voor haar ongekende en enorme kracht om hem te redden. Deze bijzondere gave wordt opgemerkt door haar superieuren. Alina wordt meegenomen naar het hof van de Koning waar ze wordt ingelijfd bij de Grisha, een elitair opleidingscentrum voor mensen met magische krachten. De Grisha wordt geleid door de Duisterling, een mysterieus persoon, die enerzijds Alina aantrekt maar ook afstoot. Kan Alina met haar bijzondere krachten de verwachtingen waar maken om Ravka te redden van de moordende schaduwvlakte? Niet enkel de vlakte vormt een dodelijke bedreiging maar ook de intriges tussen de verschillende machten van het land (waaronder die van de Duisterling) zullen het lot van de inwoners van Ravka bepalen.   

Dit is het eerste deel van een trilogie gestoeld op de oosterse, Slavische wereld. Een verhaal over magie, fantasy en vooral over macht en intriges. Alina groeit in het boek van een onhandig meisje naar een jonge vrouw die door haar bijzondere krachten balanceert tussen goed en kwaad, tussen kracht en (on)macht. De ondertitel "Schim en schaduw" is zeer toepasselijk. Je vind er de typische archetypen terug zoals de held, de onschuldige, de gewone mens en de zorgdrager, en de mix van rebelie, de ontdekkingen, de minnaar en de schepper...      

Eigen aan een fictief verhaal in een totaal nieuwe wereld zijn de benamingen, de "mensen", de creaturen, de sferen, de nieuwe regio's, steden, plaatsen en landen. De mate waarin je je die als lezer eigen kan maken is een uitdaging voor elke auteur. Leigh Bardugo slaagt daar mooi in. Het verhaal is goed omkaderd: vooraan in het boek vind je een map van het land Ravka. De landkaart geeft een duidelijk beeld van de verscheurdheid van het land en je komt er regelmatig op terug om regio’s en steden op te zoeken. Een mooi voorbeeld van een Russisch getinte regio is Tsibeya (Siberië?) die hoog in het Noorden ligt en waar de Morotzova leven. De daaropvolgende pagina geeft een overzicht van de verschillende ordes binnen het genootschap van de Grisha. Deze heb je zeker nodig want elke orde heeft specifieke krachten. Het boek is verder opgedeeld in een "voor" stuk, 22 hoofdstukken, een "na" stuk, een handgeschreven bonusdeel én een smaakmaker voor het volgende boek.

De auteur schrijft krachtig en to the point. Het is een mooi, mythisch, hard en scherp verhaal met verrassende wendingen. Een voorbeeld daarvan is de figuur van de lerares (en versterkster) Baghra die Alina eerst keihard aanpakt, maar later in het verhaal een totaal andere rol opneemt. De Duisterling is ook zo'n figuur die zijn naam waar maakt, maar waar je toch steeds twijfelt wie hij is en wat hij op oog heeft. 

Een "plus" is het gebruik van korte zinnen, de lettergrootte en de bladspiegel. Die dragen – eenmaal je in het verhaal zit – bij tot de drang om het boek uit te lezen en Alina, het land Ravka en zijn bewoners verder te leren kennen. 

Neem wat tijd om te wennen aan de Corporalki, de Fabrikators, de Apparat, de Inferni, de Kertsjen of de Fjerdanen, het Sulisch dialect, en geniet van de wereld van Ravka. Uitkijken naar de twee andere delen is de boodschap. En daarna kijken naar de serie "Shadow and Bone".