De groene ijsbeer

een muzikaal luisterverhaal

Door de opwarming van de Noordpool zijn de ijsberen verplicht om te verhuizen naar de Zuidpool. Hiervoor doen ze een beroep op de ijsbeersmokkelaars, een bende wolven onder leiding van Lupus. Volgens hen mag Beertje niet mee op de boot met zijn ouders, maar moet hij met het vliegtuig naar de Zuidpool gebracht worden. Helaas zijn de wolven onbetrouwbaar en komt Beertje terecht in de keuken bij enkele topchefs (Sergio Goossens en Peter Hermans) die koken voor De Sinistere Smulpapen. Deze organisatie houdt van exclusief eten en heeft er veel voor over om ijsbeer te proeven. Gelukkig werkt Fleur ook in de keuken. Zij beslist om Beertje te redden en naar zijn ouders op de Zuidpool te brengen. Onderweg worden ze geholpen door de ijscoman Enrico. Gelukkig maar, want het blijkt een moeilijke onderneming te zijn om te ontsnappen aan de wolven. Tijdens deze tocht vol gevaren ontspint zich ook een liefdesgeschiedenis tussen Enrico en Fleur. Dit geeft nog een romantisch tintje aan dit spannende en humoristische verhaal.
Voor het verhaal ben je op de cd aangewezen want het boek bestaat enkel uit illustraties van een dubbele pagina die per 'hoofdstuk' de belangrijkste gebeurtenis weergeven. Een uitgebreide titel zegt ook meteen wat je kan verwachten. Zoals hoofdstuk 3 bijvoorbeeld: "Waarin we de opdrachtgevers van Lupus leren kennen en getoond wordt waartoe menselijke slechtheid en een overdaad aan kookprogramma's allemaal kunnen leiden."  De tekeningen in het boek zijn zeer leuk en kleurrijk. Het luisterverhaal wordt schitterend vertolkt door onder meer Jelle Cleymans, Stany Crets, Tine Embrechts, … Maar vooral de actuele thema’s (opwarming van de aarde, mensensmokkel, handel in bedreigde diersoorten …) maken dit boek waardevol. Djapo ontwikkelde dit luisterboek om de klimaatactie van 11.11.11 bekend te maken, inclusief een educatief pakket voor de lagere school. (Meer info op www.djapo.be.)
Bij enkele grapjes vroeg ik mij echter af of zij wel zo geschikt zijn voor kinderen vanaf zes jaar. Zo zijn er de dubbelzinnige opmerkingen van Enrico naar Fleur toe, de toespelingen op Jean-Luc Dehaene, en de grapjes die rond de beroemde tv-koks gemaakt worden. Maar dit is te relativeren wanneer je het totaalplaatje bekijkt. Met wat goede wil zien we hierin een poging om volwassenen nog meer bij het verhaal te betrekken. Het luisterverhaal is dan ook meer dan de moeite waard; het toverde meermaals een brede lach op mijn gezicht.