De grote onderbroekenroof

De titel alleen al zorgt ervoor dat kinderen naar dit boek gezogen zullen worden. Er is immers geen beter publiek voor onderbroekenhumor als kinderen. Dat kan je in dit geval trouwens wel heel letterlijk nemen.

In het Koninklijk Museum voor Onderbroeken is het altijd druk. Iedereen wilt immers ’s werelds meest complete collectie onderbroeken bezichtigen. Zo is het pling-pling-pling-geluid van zijn kassa het favoriete deuntje van de directeur. Het inbraakalarm dat plots afgaat hoort hij veel minder graag: “Verhipjes! Een boef zit met zijn tengels aan mijn slipjes”. Na enkele leuke wendingen in de zoektocht door het museum langs o.a. de sectie Grote-Oma-Onderbroeken en Hedendaagse slipjes wordt duidelijk dat het kanten exemplaar van Mona Lisa verdwenen is. De manier waarop er gezocht wordt naar de dader is bijzonder grappig. De afloop is gedurfd verrassend. 

Crabeels speelt met taal. Het verhaal op rijm houdt er een strak tempo op na. Niet rijmen om te rijmen, maar echt wel leuke woordspelingen. Zeker niet altijd gemakkelijk, en tussen de lijntjes zit er nog een extra dosis humor verborgen. 

De oranjerood/blauwe illustraties die zo uit een strip zouden kunnen komen, passen er prima bij en zijn al even humoristisch als de tekst. Leuk is ook dat in de illustraties de tekst soms verder loopt.

Een gedurfd en grappig voorleesboek voor jong en oud dat veel fans zal hebben.