De grote race

De grote race vertelt het verhaal van de tweeling Li en Nao. Ze gaan met hun (Taiwanese) moeder en (Nederlandse) vader op familiebezoek in Taiwan. Daar worden hun ouders ontvoerd, en is het aan Li en Nao om hen te bevrijden. Li en Nao blijken afstammelingen te zijn van Muis, dé muis die deelnam aan de grote race waarmee de dieren van de Chinese Dierenriem bepaald werden. Dit verhaal is bij ons minder gekend en daarom net origineel als basis voor een boek. Volgens de legende nodigde Boeddha alle dieren uit voor een feest met een grote race. Alle dieren mochten mee doen. De eerste 12 verdienden een plekje op de dierenriem en kregen een jaar dat naar hen vernoemd zou worden. Muis (of rat, zoals ook vaak genoemd) speelde vals. Hij vertelde kat dat de race een dag later zou zijn, reed zelf de race mee op de rug van os en kwam als eerste aan. De kat eindigde dertiende en verdiende zo geen plaatsje meer op de dierenriem. Daarom dat de kat, tot op de dag van vandaag, muizen achternazit om wraak te nemen voor diens bedrog.
Li en Nao komen middenin de strijd tussen muis en kat terecht. Ze moeten vechten voor het leven van hun ouders en krijgen daarbij de hulp van de andere dieren uit de dierenriem. Elk dier heeft daarbij zijn eigen karakter en kenmerken. Draak bijvoorbeeld, is trots en extravert, en na het nodige gevlij van Li en Nao neemt zij hen mee op haar rug. Ze doorkruisen heel Taiwan en komen op verschillende plaatsen telkens andere dieren tegen. Puzzels helpen hen om steeds een stap verder te geraken. Die puzzels staan ook in het boek en door ze op te lossen weet je op welke pagina je verder moet lezen.

Het concept van dit boek is fijn: een hier onbekend verhaal in een modern jasje door hedendaagse personages, afgewisseld met puzzels en raadsels. Helaas is de uitwerking wat oppervlakkig. De personages zijn cliché en het verhaal voorspelbaar. Natuurlijk gaan Li en Nao, die erg verschillend zijn en vaak ruzie maken, hun ouders kunnen redden, maar dan zullen ze moeten samenwerken … De puzzels zijn niet origineel en hebben geen link met het verhaal, en dat is jammer. Een woordzoeker? Een doolhof? De link met de Chinese dierenriem ontgaat me. Doorheen het boek reizen Li en Nao door Taiwan. Ook daar mis ik een link met de oorspronkelijke legende. Het lijkt nu eerder een toeristische reisgids die je van de ene toeristische bezienswaardigheid naar de andere brengt.