De hemel boven je hoofd
Na het boek ‘De grond onder je voeten’ is er nu ‘De hemel boven je hoofd’ als opvolger. Yuval Zommer zorgt voor illustraties die je vervoeren naar hogere sferen, terwijl Charlotte Guillain vertelt waar je bent en wat je er precies ziet. Je kan het boek helemaal openvouwen tot een strook van 2,5 meter lang! Daarom is het handiger om het boek op de grond te leggen tijdens het lezen. Doe het bij voorkeur in open lucht dan kan je af en toe eens op je rug rollen en naar de hemel boven je kijken.
Yuval Zommer begon zijn carrière in de reclamewereld, maar zei die al geruime tijd vaarwel om zijn droom waar te kunnen maken. Nu doet hij wat hij het allerliefste doet: het schrijven en illustreren van kinder- en jeugdliteratuur. Ander werk van hem is onder andere ‘Het bijzondere beestjes boek’, ‘Het zinderende zee boek’ en ‘Het vrolijke vogel boek’.
Met aquarel-achtige prenten brengt hij de hemel boven ons in beeld. Hierbij worden zoveel als mogelijk verschillende aspecten getoond: van een papieren vliegertje, dwarrelende blaadjes, een werfkraan, ooievaars, een vliegtuig, een raket tot satellieten en planeten. Op elke zijde van de lange strook wordt een bepaald accent gelegd. Aan de ene zijde zie je vooral dingen die je in een stedelijke omgeving kan waarnemen en op de andere zijde dingen die je vooral in een natuurlijke omgeving kan waarnemen. Achteraan in het boek (aan de binnenkant van de kaft) wordt de dampkring schematisch weergegeven.
De kaft is aantrekkelijk gemaakt door er reliëf aan toe te voegen en bovendien zitten er hier en daar glimmende stukjes in. Zo lijken de druppels en de sneeuwvlokjes werkelijk vochtig. Het kleurenpalet is overwegend blauw met hier en daar een kleurrijk tafereel of detail. Een parel om naar te kijken!
Charlotte Guillain was op haar beurt een echte globetrotter die zich uiteindelijk in Oxford vestigde. Dit is het tweede non-fictieboek dat ze schrijft in samenwerking met Yuval Zommer. Ze zorgt ervoor dat het vol staat met interessante weetjes. De stukjes tekst worden speels tussen, in en op de illustraties gezet. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de lezers geboeid en verrast blijven.
Het boek zou helemaal compleet zijn geweest, moest de volgorde van de planeten van ons zonnestelsel ergens vermeld worden (inclusief de aarde). Het blijft sowieso een topper waar je niet snel op uitgekeken raakt!